Mark Rutte flirt met JA21

Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/VVD Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/VVD

Maandag gaan de werkzaamheden van de twee aangestelde verkenners van start. Zij zullen de eerste aftastende gesprekken voeren met de lijsttrekkers, over een eventuele kabinetsformatie. Tijdens deze gesprekken zullen de lijsttrekkers kenbaar maken met welke partijen ze in gesprek willen gaan. Mark Rutte liet vandaag de naam vallen van JA21, de kersverse partij van lijsttrekker Joost Eerdmans.

De verkiezingen zijn ten einde en het grote formatiespel is begonnen. Vorige week werden er twee verkenners aangesteld. Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) hebben de opdracht gekregen om de eerste aftastende gesprekken te voeren. Aangezien een coalitie van VVD, D66 en CDA geen meerderheid in de Tweede Kamer heeft, zullen deze partijen opzoek moeten gaan naar een geschikte regeringspartner.

Het zal niemand verbazen dat Mark Rutte en Sigrid Kaag de eerste twee lijsttrekkers zijn die zich vandaag mochten melden. De VVD-bewindsman noemde onder andere de naam van JA21. “Het zou goed zijn als het kabinet een meerderheid heeft in de Tweede Kamer, maar ook in de Eerste Kamer. Om die reden zouden we ook naar JA21 moeten kijken, ze hebben 7 of 8 senatoren in de Eerste Kamer”, zo tikt het Algemeen Dagblad op uit de mond van Rutte. “Maar we kennen die partij niet, dus dat moeten we even onderzoeken. Maar we willen de variant met ChristenUnie ook echt even onderzoeken, hebben er goed mee samengewerkt.”

Het moge duidelijk zijn dat VVD en D66 het fundament van een nieuw kabinet zullen gaan vormen. Ondanks de winst van beide partijen, vervullen ze mijns inziens geen sleutelrol in de formatie. Die rol is weggelegd voor het CDA. Als de partij van Wopke Hoekstra besluit om regeringsdeelname af te slaan, dan hebben Mark Rutte en Sigrid Kaag een groot probleem. Zonder het CDA moet de coalitie volledig over links, met partijen als GroenLinks, PvdA en de SP. Een coalitie die totaal geen recht doet aan de verkiezingsuitslag.

De andere optie is over rechts. In dat geval moet er een coalitie gevormd worden met PVV, FvD, JA21 en de SGP. De partijen van Geert Wilders en Thierry Baudet zijn echter door demissionair minister-president Mark Rutte op voorhand al uitgesloten. Wilders vanwege zijn uitspraken over de rechtsstaat en Marokkanen. Baudet vanwege racistische appjes.

Het belooft een spannende kabinetsformatie te worden. Als VVD, D66, CDA en JA21 bereid zijn om water bij de wijn te doen, zou er een mooie cocktail van gemaakt kunnen worden. Het gaat er tenslotte niet om wat Sigrid Kaag wel of niet ziet zitten, maar wat Nederland uiteindelijk wil.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook