Mark Rutte krijgt aangifte aan z’n broek

Mark Rutte op VVD-festival. Bron: Screenshot YouTube/VVD Mark Rutte.

Tachtig gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire hebben vandaag besloten aangifte te doen tegen demissionair minister-president Mark Rutte. Advocaat Vasco Groeneveld neemt het Rutte kwalijk dat hij niet (tijdig) heeft ingegrepen en beticht hem zelfs van het plegen van ambtsmisdrijven.

Uit het dossier van de toeslagenaffaire is gebleken dat duizenden ouders in financiële problemen zijn gekomen, door een grootschalige fraudejacht die is gevoerd door de Belastingdienst. Gedupeerden werden onterecht op een zwarte lijst gezet en bestempeld als fraudeur. De gehele kindertoeslag moest terugbetaald worden, wat resulteerde in meerdere schulden.

Toeslagenaffaire

Dit dossier zorgde ook in politiek opzicht voor veel ophef. PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken in het kabinet Rutte II, trok na aanleiding van de toeslagenaffaire zijn conclusies en besloot de politiek te verlaten. Ook Eric Wiebes, minister van Economische Zaken, besloot om van het politieke toneel te verdwijnen.

Uiteindelijk trok ook minister-president Mark Rutte zijn conclusies. Hij liet zijn eigen kabinet vallen. Het voltallige kabinet mocht echter wel blijven zitten. Ze werden demissionair omdat de coronacrisis nog in goede banen geleid moest worden.

Het rapport van de parlementaire ondervragingscommissie was dan ook vernietigend. Er zijn grove fouten gemaakt en zelfs de grondbeginselen van de rechtsstaat is geschonden. In het onderzoek wordt er zelfs gesproken over jarenlang ‘ongekend onrecht’.

Sancties vanuit Europa

De toeslagenaffaire geldt dan ook als de grootste politieke blunder van de recente geschiedenis. De val van het kabinet blijkt echter niet voldoende te zijn. Zo trok D66-Europarlementariër Samira Rafaela gister in Europees verband al aan de bel over deze kwestie. Ze sprak de wens uit dat de Europese Commissie een strafprocedure opstart naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Volgens haar was er sprake van ‘institutioneel racisme’ en is de EU-wetgeving geschonden. Ze pleit dan ook voor harde sancties.

“Het is niet alleen in strijd met artikel 1 van onze Grondwet, maar ook in strijd met EU-verdragen en -regels. Ik wil dat Nederland op de vingers wordt getikt en de consequenties ervaart. Ik wil voor het maximale gaan”, liet Rafaela weten in het Parool.

Ze stuurde een brief naar drie Eurocommissarissen met de vraag om te onderzoeken of er een eventuele strafprocedure naar Nederland kan worden gestart. Daarbij spaarde ze ook haar eigen partij D66 niet. “Als politica en gezien mijn eigen ervaringen met discriminatie vind ik het onuitstaanbaar dat mijn eigen lidstaat zich hier schuldig aan maakt. Dat geldt ook voor mijn partij. Juist omdat het om Nederland gaat, vond ik dat ik dit moest doen.”

Aangifte tegen Rutte

Vandaag besloten tachtig gedupeerden dat er aangifte tegen minister-president Mark Rutte moet worden gedaan. Volgens Advocaat Vasco Groeneveld is er ‘nieuwe, belastende informatie’ bij gekomen over de rol van Mark Rutte. Volgens Groeneveld was premier Rutte al langer op de hoogte van dit dossier. “Uit nieuw vrijgegeven stukken blijkt dat de premier sinds mei 2019 heeft meebeslist over te nemen stappen”, legt de advocaat uit bij RTL Nieuws. “Toch is het illegale invorderen door de Belastingdienst doorgegaan tot november 2019 of langer. Ook was hij al in het najaar van 2018 op de hoogte van misstanden bij de afdeling Toeslagen.”

In totaal spreekt Vasco Groeneveld zelfs over drie ambtsmisdrijven. Hij verwijt de demissionair minister-president dat hij niet daadkrachtig ingreep toen het nodig was. “Rutte heeft niet ingegrepen toen mijn cliënten ambtelijk werden opgejaagd en beroofd. De schending van de rechtsorde door de overheid is ongekend in de moderne Nederlandse geschiedenis. Voor zulke ernstige gevallen heeft de wetgever ambtsmisdrijven in het Wetboek van Strafrecht opgenomen.”

Mark Rutte heeft in zijn carrière als minister-president al enkele forse tikken te verwerken gekregen. Telkens krabbelde hij weer overeind en bleef uiteindelijk stevig in het zadel zitten. Zijn partij is nog altijd de grootste in de peilingen. Maar of dat met eventuele Europese sancties in het vooruitzicht en een aangifte aan z’n broek ook nog zo blijft, valt mijns inziens echter nog maar te bezien. Rooskleuriger zal het in ieder geval voorlopig niet worden.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook