Mark Rutte laat nog niet veel los over eerste formatiegesprek

Demissionair minister-president Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Minister-president Mark Rutte Demissionair minister-president Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Minister-president Mark Rutte

Demissionair minister-president Mark Rutte liet na afloop van zijn eerste gesprek met de nieuwe informateur nog niet veel los over wat daar besproken is. Wel gaf de VVD-bewindsman toe dat er is gesproken over het belangrijke thema ‘vertrouwen’. CDA-leider Wopke Hoekstra was duidelijker. Hij denkt niet dat alle wonden binnen drie weken geheeld zijn. 

Vorige week mochten alle partijen voor het eerst op audiëntie komen bij Herman Tjeenk Willink. De nieuwe informateur moet de eerste stappen richting een nieuw te vormen kabinet in goede banen leiden. Vorige week donderdag was het de beurt aan de kleine partijen. Een dag later mochten de grotere partijen hun ideeën over een nieuw kabinet aan de kersverse informateur openbaren.

Geert Wilders was erg duidelijk over zijn wensen. Hij wil dat demissionair minister-president Mark Rutte zijn biezen pakt en vertrekt uit politiek Den Haag. Daarnaast wil hij nieuwe verkiezingen. “Ik ga natuurlijk wel pleiten voor het voorgoed verwijderen van de heer Rutte als premierskandidaat in Nederland. De verhoudingen zijn totaal verziekt. We hebben een leugenaar als premier die bovendien een Kamerlid heeft proberen weg te werken. Ik denk dat als we nieuwe verkiezingen uitschrijven dat Nederland dan eerder een stabiele regering krijgt, om alle problemen die er momenteel zijn op te lossen. Daar ga ik voor pleiten. Ik hoor wel wat de informateur daarvan vindt”, zo liet de PVV-leider weten aan de Telegraaf.

Waardeert u dit kritische geluid? Aarzel niet en doneer aan The Politics Post!

Daarna was het de beurt aan de ‘grote drie’. CDA, D66 en de VVD legden hun wensen op tafel bij Herman Tjeenk Willink. De nieuwe informateur krijgt drie weken de tijd om het beschadigde vertrouwen tussen de partijen te herstellen. CDA-leider Wopke Hoekstra denkt echter dat daar meer tijd voor nodig is en pleit voor een ‘afkoelperiode’. “Reken maar dat het huiswerk over drie weken nog niet af is”, zo tekent het Parool op uit de mond van Hoekstra.

Waar het CDA de gevoelige tik nog te boven moet komen, is D66 positiever gestemd. Volgens fractievoorzitter Sigrid Kaag begint het gehele formatieproces van vooraf aan. “We staan op nul. We zijn er allemaal bij betrokken om het vertrouwen in de politiek weer te herstellen. Dat is noodzakelijk voor de toekomst van het land en ook voor het aanzien van de politiek”, zo openbaarde Kaag na haar gesprek met de informateur tegen het Algemeen Dagblad.

Tot slot was het de beurt aan VVD-leider Mark Rutte. De demissionaire premier besloot zijn kaken echter stijf op elkaar te houden. “Het was een goed gesprek. We hebben uitvoerig gesproken over beide thema’s waar de informateur mee bezig is. Dat ging natuurlijk over de grote inhoudelijke vraagstukken die op tafel liggen en hoe daar mee verder te gaan. We hebben ook indringend gesproken over het thema vertrouwen. Maar ik ga er niet al te veel over zeggen, want ik wil de informateur niet voor de voeten lopen”, verklaarde de VVD-bewindsman tegenover de verzamelde pers.

Gelukkig is er door de Tweede Kamer een motie aangenomen van JA21, die ervoor moet zorgen dat alle gespreksverslagen geopenbaard moeten worden. We zullen er vanzelf wel achter komen wat Mark Rutte en Herman Tjeenk Willink precies besproken hebben. Tenzij de nieuwe informateur alsnog besluit deze breed gesteunde motie van tafel te vegen. In het kader van meer openheid en transparantie zou dat echter een enorme klap in het gezicht voor alle politiek betrokken Nederlanders zijn. Daarnaast zou de Tweede Kamer met deze actie wederom in zijn hemd worden gezet. Iets wat Herman Tjeenk Willink juist moet zien te voorkomen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook