Mark Rutte reageert op rellen: “Het is crimineel geweld”

Rutte tijdens TV toespraak. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid

Demissionair premier Mark Rutte heeft maandagochtend voor het eerst gereageerd op de rellen die afgelopen weekend op verschillende plekken plaatsvonden. Hij stak zijn afschuw hierover niet onder stoelen of banken en betitelde de rellen als “crimineel geweld”.

Na het debacle omtrent de toeslagenaffaire, trok minister-president Mark Rutte zijn conclusies. Hij besloot politieke verantwoordelijkheid te nemen en bood het ontslag van het voltallige kabinet aan, aan de koning.

Avondklok

Het kabinet was gevallen, maar bleef ondanks het aangeboden ontslag toch zitten. Dat had te maken met het coronavirus wat nog altijd huishoudt in Nederland. Het kabinet werd demissionair. Met goedkeuring van de Tweede Kamer mocht het kabinet de teugels in handen houden omtrent de aanpak van de coronacrisis.

In deze hoedanigheid kondigde het demissionaire kabinet vorige week een aantal nieuwe maatregelen aan. Zo mocht er nog slechts één persoon op bezoek komen en werd er een avondklok ingesteld. Vanaf afgelopen zaterdag mag er niemand meer op straat zijn tussen 21.00 en 04.30 uur, minus een aantal uitzonderingen, met als doel om het aantal besmettingen te bestrijden en zo de IC’s van ziekenhuizen zoveel mogelijk te ontzien.

Vooral die avondklok stuit op veel weerstand. Afgelopen weekend gingen meerdere mensen de straat op om te demonstreren tegen deze nieuwe maatregel. Veel van deze demonstraties ontaardden in rellen. Zo werd er in Urk een teststraat van de GGD in brand gestoken, werd de politie bekogeld met stenen in Eindhoven en werd in Enschede zelfs een ziekenhuis aangevallen.

Verschillende politici spraken gisteravond al hun afschuw uit over de rellen. Dat deden ze vooral via social media. Zo waren GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver en PVV-leider Geert Wilders er gister als de kippen bij om de rellen te veroordelen en om elkaar in de haren te vliegen.

Crimineel geweld

Vanochtend was het de beurt aan demissionair minister-president Mark Rutte. Ook hij heeft alle gebeurtenissen van afgelopen weekend meegekregen en sprak zijn afschuw erover uit. “Het is ontoelaatbaar”, zei Rutte tegenover de NOS. “Wat bezielt deze mensen?”

Daarbij benadrukt Rutte de ernst van deze zaak en waarschuwt hij de relschoppers. “Dit heeft niets te maken met protesteren. Het is crimineel geweld en dat zullen we ook als zodanig behandelen.”

“Wat we hebben gezien heeft ook niks te maken met strijden voor de vrijheid. We nemen al deze maatregelen niet voor onze lol. We doen dat omdat we vechten tegen het virus. Het is het virus wat ons op dit moment de vrijheid ontneemt. Door het virus moeten wij deze rotmaatregelen nemen.”

Tot slot stak Mark Rutte de loftrompet over burgemeesters, journalisten en vooral de politie. “Ik was onder de indruk van de politie en de marechaussee”, zei hij tegenover RTL Nieuws. “Die staan echt hun mannetje en vrouwtje. Ze doen het heel erg goed.”