Mark Rutte sluit FVD definitief uit

Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Minister-president Mark Rutte Mark Rutte houdt toespraak voor de VN.

Na alle perikelen omtrent Forum voor Democratie en partijleider Thierry Baudet, heeft demissionair minister-president Mark Rutte kenbaar gemaakt niet in een kabinet te gaan zitten met deze partij. Mocht de VVD wederom de grootste partij worden, dan is regeren met FVD definitief uitgesloten.

Deze week publiceerde Elsevier Weekblad een artikel over het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. EW kreeg screenshots in handen van WhatsApp-groepen waarin verschillende kopstukken van FVD zaten, inclusief Thierry Baudet zelf. Op die screenshots waren schunnige uitspraken te zien. Zo zou Baudet hebben gevraagd: “Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?” “Hell no”, antwoordde Gideon van Meijeren (nummer zes op de kandidatenlijst) op deze vraag.

Het is echter niet de eerste keer dat de partij van Thierry Baudet in verband wordt gebracht met racisme. Vorig jaar publiceerde het Parool een artikel waaruit bleek dat er in appgroepen die gelieerd waren aan de jongerenafdeling van Forum voor Democratie, de JFVD, extreemrechtse ideeën werden geuit. Snel daarna barstte de bom definitief na het inmiddels beruchte etentje in Tiel. Volgens een brief van de toenmalige nummer drie, Nicki-Pouw Verweij, zou partijleider Baudet die avond ook al uit de bocht gevlogen zijn. Een grote leegloop was het gevolg. Partijprominenten als Annabel Nanninga, Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek besloten om de partij te verlaten.

Gisteravond schoof demissionair minister-president Mark Rutte, via een videoverbinding, aan bij Op1. Hij was daar om te praten over het coronavirus, de gevolgen van de strenge maatregelen voor jongeren en de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Presentator Charles Groenhuijsen kon het echter niet laten om Rutte te confronteren met het nieuws over Baudet en zijn partij. De premier maakte duidelijk dat hij niets ziet in een eventuele samenwerking met FVD. “Ik zag het eigenlijk al niet gebeuren. Maar na deze verschrikkelijke appjes, die passen overigens wel in een beeld wat we al langer bij hem zien, is het landelijk echt onmogelijk geworden om met hem in een kabinet te gaan zitten. Deze appjes gaan alle grenzen over. Het is zo walgelijk, homofoob en racistisch. Het is echt verschrikkelijk.”

Het moge dus duidelijk zijn dat Mark Rutte en zijn partij het Forum voor Democratie van Thierry Baudet definitief heeft uitgesloten van regeringsdeelname. Het ziet er dan ook naar uit dat Forum zichzelf volledig buitenspel heeft gezet. Mocht FVD een aantal zetels halen bij de aankomende verkiezingen, dan is die partij volledig op zichzelf aangewezen. Helemaal geïsoleerd in het rechter hoekje van de Tweede Kamer.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook