Mark Rutte sluit PVV wederom uit

Mark Rutte spreekt Nederland toe. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Mark Rutte spreekt Nederland toe.

Mark Rutte sluit de PVV van Geert Wilders opnieuw uit van regeringsdeelname. Nadat de minister-president het Forum voor Democratie van Thierry Baudet vorige week definitief uitsloot, is nu Geert Wilders aan de beurt. Hij geeft dit keer echter niet precies aan om welke reden hij de PVV uitsluit.

Na de uitgelekte WhatsApp-berichten van Thierry Baudet en andere kopstukken van Forum voor Democratie, besloot minister-president Mark Rutte om deze partij definitief uit te sluiten. “Ik zag het eigenlijk al niet gebeuren. Maar na deze verschrikkelijke appjes, die passen overigens wel in een beeld wat we al langer bij hem zien, is het landelijk echt onmogelijk geworden om met hem in een kabinet te gaan zitten. Deze appjes gaan alle grenzen over. Het is zo walgelijk, homofoob en racistisch. Het is echt verschrikkelijk”, zei hij daar vorige week over bij Op1.

Vrij snel daarna besloot Mark Rutte om ook een andere partij uit te sluiten, namelijk de PVV. Ondanks het feit dat de partij van Geert Wilders hoog staat in de peilingen, zo’n 24 zetels, voelt demissionair premier Rutte er nog steeds niks voor om weer met de PVV in zee te gaan. In Met het Oog op Morgen antwoordde Rutte heel droogjes op de vraag of de PVV in aanmerking komt om in een nieuwe coalitie plaats te nemen. “Nee”, zo luidde zijn korte antwoord.

Dat Mark Rutte de PVV uitsluit van eventuele deelname aan een nieuw kabinet is echter niet nieuw. Tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen van vier jaar geleden deed hij dat ook al. De uitspraken die PVV-leider Geert Wilders in zijn mond nam over rechters en Marokkanen, schoten bij Rutte dermate in het verkeerde keelgat dat de VVD niets meer ziet in een samenwerkingsverband met de PVV. Daarnaast nam Rutte het Geert Wilders uiterst kwalijk dat hij ‘wegliep uit het Catshuis‘.

Geert Wilders was natuurlijk niet gediend van deze uitspraken. Op zijn geliefde Twitter haalde hij daarom ook hard uit naar de minister-president. Volgens de oppositieleider is niet Rutte, maar eerst de kiezer aan het woord. “De Grote Uitsluiter. Maar op 17 maart is niet Rutte maar de kiezer de baas in Nederland. Maak de PVV heel groot, en laat Rutte een toontje lager zingen!”

Joost Eerdmans, lijsttrekker van de nieuwe partij JA21, moet sowieso niks hebben van het hele uitsluitspel. Hij vindt het uitsluiten van gekozen partijen getuigen van een enorm dedain. “Ik vind het van een ongehoorde arrogantie van Rutte”, zei Eerdmans bij Business Class. “Zo worden dus kiezers buitenspel gezet. Ik vind het ongehoord. Het geldt voor alle partijen die het doen. De gehele linkerflank heeft de PVV uitgesloten. Het zegt heel veel over hun arrogantie om daar geen zaken mee te doen.”

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook