Mark Rutte stelde voor Pieter Omtzigt minister te maken

Minister-president Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/VVD Minister-president Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/VVD

Eindelijk is er een begin van een antwoord op de vraag wat er werd bedoeld met het zinnetje ‘Pieter Omtzigt, functie elders’. Uit geheime formatiedocumenten blijkt namelijk dat VVD-leider Mark Rutte opperde het CDA-Kamerlid minister te maken. En dat terwijl Rutte vorige week nog liet weten niet over Pieter Omtzigt gesproken te hebben.

Na de ongekende politieke rel over de uitgelekte formatieaantekeningen, is vandaag eindelijk duidelijk geworden wat er bedoeld werd met ‘Pieter Omtzigt, functie elders’. Nadat oud-verkenner Kajsa Ollongren vorige week halsoverkop het Binnenhof verliet, slaagde ANP-fotograaf Bart Maat erin een foto te nemen van de vertrekkende minister. Op de foto was te zien dat Ollongren een stapel documenten bij zich droeg. Deze bleken belangrijke aantekeningen over de kabinetsformatie te bevatten.

Vooral het agendapunt over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zorgde voor veel ophef. Wat werd er bedoeld met ‘functie elders’ en wie was hier verantwoordelijk voor? Nog dezelfde dag barstte de bom. Zowel Kajsa Ollongren als Annemarie Jorritsma besloten op te stappen als verkenners. In een verklaring trokken de voormalige verkenners het boetekleed aan. Ze verklaarden dat alleen zij verantwoordelijk waren.

VVD-lijsttrekker Mark Rutte gaf in de avond tekst en uitleg over de uitgelekte aantekeningen. Daar gaf de VVD-bewindsman nog aan tijdens de formatiegesprekken niet over Pieter Omtzigt gesproken te hebben. “Ik heb vanavond nog contact gehad met Sigrid Kaag hierover. Ook namens haar kan ik zeggen dat wij het niet hebben gehad over Pieter Omtzigt”, zei Mark Rutte tegenover de NOS.

Vandaag werd echter duidelijk dat Mark Rutte tijdens de formatiegesprekken bij de verkenners had aangegeven, dat hij een andere functie voor Pieter Omtzigt in gedachten had. “Je moet wat met Omtzigt, minister maken”, zo tikt het Algemeen Dagblad op uit het geheime formatiedossier. Deze stukken zijn zojuist door de Tweede Kamer geopenbaard.

Daarnaast gaf Mark Rutte te kennen dat het CDA een onmisbare factor vormt voor de vorming van een nieuw kabinet. “Je hebt ze waarschijnlijk wel nodig. Het wordt erg ingewikkeld zonder het CDA. Wellicht is er meer tijd nodig. Als Wopke meer stemmen heeft dan Omtzigt, gaat dat helpen. Je moet wat met Omtzigt: minister maken.”

Vorige week verklaarde Mark Rutte echter niet gesproken te hebben over de functie Pieter Omtzigt. Nu blijkt dat dit een keiharde leugen was. Hopelijk zal Mark Rutte hierover stevig aan de tand gevoeld worden. Kan hij daarna zijn biezen pakken.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook