Mark Rutte wil Europees vetorecht ‘gedeeltelijk’ inleveren

Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/FVD Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Als het aan Mark Rutte en de Spaanse premier Pedro Sánchez ligt, wordt het Europese vetorecht voor lidstaten ‘gedeeltelijk’ geschrapt. Dat schrijven de twee leiders in een brief aan de voorzitter van de Europese Raad. Donderdag en vrijdag staat er een Europese top op de agenda. Er zal onder andere gesproken worden over de toekomst van de Europese Unie.

Waar de onvoorwaardelijke liefde van Mark Rutte voor de Europese Unie vandaan komt, is nog steeds een raadsel. Wel wordt steeds duidelijker dat de demissionaire minister-president niet zo snel van deze pro-Europese koers zal afwijken. Zo is de VVD-bewindsman voornemens om het Europese vetorecht in de ban te doen.

Samen met de Spaanse premier Pedro Sánchez, heeft Mark Rutte een brief geschreven aan Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad. In deze brief stellen zij voor om het vetorecht gedeeltelijk te schrappen. De twee leiders vinden dat het vetorecht de strategische slagkracht van de Europese Unie op belangrijke thema’s, zoals buitenland- en veiligheidsbeleid, enorm beperkt. In plaats van het vetorecht, stellen Rutte en Sanches voor deze te vervangen door een meerderheidsbesluit. Een soort poldermodel deluxe op Europees niveau.

Verschillende Nederlandse politici hebben furieus gereageerd op het standpunt van Mark Rutte. Oppositieleider Geert Wilders vreest dat de Nederlandse soevereiniteit verloren zal gaan, als het vetorecht daadwerkelijk wordt geschrapt. “Weg veto, weg soevereiniteit. Rutte schaft Nederland af”, schrijft de PVV-leider op Twitter.

Het is natuurlijk geen verrassing dat de woorden van Wilders op steun kunnen rekenen van een andere euroscepticus. Ook Thierry Baudet ziet het ‘gedeeltelijk’ schrappen van het vetorecht niet zitten. “Verkiezingen zijn voorbij. De VVD heeft weer lekker eurosceptisch gelogen & bedrogen – de mensen tuinden erin en het kartel kan weer fast forward met het weggeven van onze soevereiniteit”, zo reageert de leider van Forum voor Democratie.

Natuurlijk hebben deze politici wel degelijk een punt. Als de Europese Unie weer eens met een belachelijk voorstel op de proppen komt, kan het vetorecht ervoor zorgen dat dit voorstel tegengehouden kan worden. Zonder het vetorecht wordt het mijns inziens een stuk lastiger om slecht doordachte Europese ideeën af te wijzen.

Daarnaast repte premier Mark Rutte vóór de verkiezingen met geen woord over zijn voornemen om het Europese vetorecht gedeeltelijk te schrappen. Wellicht dat de rechtgeaarde VVD-kiezer niets voor dit voorstel voelt?! En wat vindt de Nederlandse bevolking hier eigenlijk van? Wellicht dat Mark Rutte eerst de Nederlandse bevolking zou kunnen raadplegen, voordat hij daadwerkelijk in Europa gaat pleiten voor het ‘gedeeltelijk afschaffen’ van het vetorecht.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.