Mark Rutte zal de politiek niet zomaar verlaten

Mark Rutte tijdens een debat in de Tweede Kamer. Bron: Screenshot YouTube/VVD Mark Rutte tijdens een debat in de Tweede Kamer. Bron: Screenshot YouTube/VVD

VVD-lijsttrekker Mark Rutte heeft een helder doel voor ogen. Hij wil nogmaals minister-president van Nederland worden en een vierde kabinet leiden. Mocht de kiezer op 17 maart afrekenen met de VVD, dan zou Rutte graag werkzaam blijven als fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Daar is echter wel goedkeuring van de VVD voor nodig. Mocht deze partij dat niet zien zitten, dan ambieert de demissionaire premier een baan in het onderwijs.

Al tien jaar is Mark Rutte de minister-president van Nederland. Al tien jaar is zijn partij de grootste van allemaal. Hij mag daarom van de kiezers aan de knoppen zitten. Rutte staat zelfs op het punt om een record te verbreken. De langstzittende premier is momenteel Ruud Lubbers. Bijna twaalf jaar vervulde hij het ambt van minister-president. Mocht Rutte opnieuw voldoende mandaat van de kiezer krijgen, en het nieuwe kabinet zit de lange rit van vier jaar helemaal uit, dan zal hij het oude record verpulveren en in totaal veertien jaar op het pluche zitten.

Om dat te realiseren moet de VVD wederom de grootste partij van Nederland worden. In de peilingen staat de partij van Mark Rutte er goed voor. Ondanks het feit dat de VVD ietwat daalt in de peilingen, zijn de liberalen nog steeds de grootste partij van het land. Als we afgaan op deze peilingen kan Rutte zich opmaken voor een vierde periode als minister-president van Nederland.

Peilingen blijven echter peilingen. Het zijn momentopnames. Dat lijkt ook Mark Rutte zich te realiseren. In gesprek met het Algemeen Dagblad geeft hij aan de politiek niet zonder slag of stoot te verlaten, mocht de kiezer genoeg van hem hebben. “Als de VVD mij nog als fractievoorzitter wil hebben bij een eventueel verlies, dan zou ik dat het leukste vinden. Als het verlies echter te groot is en de VVD wil me weg hebben, dan moet je daar natuurlijk ook naar luisteren.”

Rutte verkiest dus een plekje in de Tweede Kamer als fractievoorzitter van de VVD boven een andere baan, mocht de kiezer bepalen dat er een andere premier moet komen. Tenzij zijn eigen partij besluit dat het mooi is geweest. In dat geval zou Rutte een baan in het onderwijs als leraar wel zien zitten. “Ik geef nu ook als vrijwilliger les in het onderwijs. Het lijkt mij wel leuk om daar een paar jaar echt te werken.”

Een grote groep kiezers is Mark Rutte echter liever kwijt dan rijk. Dat heeft mijns inziens onder andere te maken met het feit dat Rutte de PVV van Geert Wilders stelselmatig uitsluit. Ook dit jaar heeft hij weer kenbaar gemaakt niet met de PVV in zee te willen gaan. “Als ik het programma ook weer lees…En dan is er nog de minder-Marokkanenuitspraak. Nee, het gaat echt niet gebeuren.”

Het is volgens sommigen volstrekt logisch dat Mark Rutte de PVV uitsluit, gezien bepaalde standpunten die deze partij heeft. Maar met het uitsluiten van de PVV veegt de premier echter een groep van 1,4 miljoen kiezers in een klap terzijde. Juist dat is een van de redenen dat een grote groep mensen hoopt dat Rutte zal afgaan als een gieter. Hij zal er dan ook goed aan doen om Geert Wilders uit te nodigen aan de onderhandelingstafel, mocht de PVV wederom de tweede grootste partij van Nederland worden.

Deze 1,4 miljoen kiezers hebben namelijk ook grote zorgen over de huidige koers die het land momenteel vaart. Het zou de VVD dan ook sieren om deze mensen iets tegemoet te komen, in plaats van ze constant uit te sluiten. Je weet tenslotte niet waar Wilders water bij de wijn wil doen, zolang hij niet wordt uitgenodigd aan de onderhandelingstafel. Daarbij zal het stelselmatig uitsluiten van politieke partijen geen positieve bijdrage leveren aan het democratisch proces. De keuze is echter aan de VVD als de kiezers Mark Rutte wederom de sleutels van het Torentje overhandigen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook