Mark Rutte zegt niet gelogen te hebben

VVD-leider Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Minister-president Mark Rutte VVD-leider Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Minister-president Mark Rutte

Mark Rutte heeft tijdens het debat in de Tweede Kamer gereageerd op de uitgelekte aantekeningen van oud-verkenner Kajsa Ollongren. De VVD-bewindsman verklaarde vorige week niet over Pieter Omtzigt gesproken te hebben. Uit vandaag geopenbaarde formatiedossiers bleek echter wat anders. Rutte benadrukt niet over deze kwestie gelogen te hebben.

Het debat over de uitgelekte formatieaantekeningen is eindelijk van start gegaan. ANP-fotograaf Bart Maat slaagde er vorige week in een foto te maken van oud-verkenner Kajsa Ollongren. De demissionaire minister droeg belangrijke documenten over de kabinetsformatie met zich mee. Deze aantekeningen waren zichtbaar op de foto.

‘Pieter Omtzigt, functie elders’, was onder meer van het document af te lezen. Deze zin zorgde voor veel ophef in de samenleving. Wie was er verantwoordelijk voor deze aantekening en wat werd ermee bedoeld? Uiteindelijk besloten Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren te vertrekken als verkenners.

Diezelfde avond verklaarde VVD-leider Mark Rutte tegenover de NOS dat hij niet over Pieter Omtzigt heeft gesproken. “Ik heb vanavond nog contact gehad met Sigrid Kaag hierover. Ook namens haar kan ik zeggen dat wij het niet hebben gehad over Pieter Omtzigt.”

Vandaag werden nieuwe formatiedossiers geopenbaard. Uit deze stukken blijkt dat Mark Rutte wel degelijk over Pieter Omtzigt heeft gesproken. “Je moet wat met Omtzigt: minister maken”, zo heeft Rutte volgens de geheime dossiers gezegd.

Inmiddels is het debat over deze kwestie van start gegaan. Mark Rutte mocht als tweede spreker het spreekgestoelte van de Tweede Kamer bestijgen. Daar benadrukte hij niet gelogen te hebben. “Ik heb me dat achteraf verkeerd herinnerd en ik betreur dat zeer”, sprak de VVD-leider.

Het is echter niet de eerste keer dat Mark Rutte ‘geen actieve herinnering’ meer heeft. Het is de beruchte verdedigingstactiek van de VVD-bewindsman, op het moment dat hij als een kat in het nauw gedreven wordt.

Maar laten we de zaak eens omdraaien. Is een bewindspersoon met een ‘slecht geheugen’ ├╝berhaupt wel geschikt om een land te leiden? De vraag stellen is hem beantwoorden. Een politicus die beschikt over een slecht geheugen, is mijns inziens ongeschikt voor het premierschap.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook