Meerdere verkiezingsposters beklad met hakenkruizen

Bron: Screenshot YouTube/Minister-president Mark Rutte Bron: Screenshot YouTube/Minister-president Mark Rutte

Op verschillende plekken in Nederland zijn verkiezingsposters van demissionair minister-president Mark Rutte beklad met hakenkruizen, hitlersnorretjes en nazi-teksten. Ook demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) moest het ontgelden. Hij werd in Drenthe zelfs vergelijken met nazi-arts Josef Mengele.

Het is allang geen geheim meer dat het Nederlandse politieke landschap enorm is versplinterd. Zo zitten er momenteel vijftien partijen in de Tweede Kamer en doen er dit jaar een recordaantal van 37 partijen mee aan de aankomende verkiezingen halverwege maart.

Daarnaast lijkt ook het politieke debat steeds verder te polariseren. Tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen van 2018, werden er in Rotterdam al verschillende verkiezingsposters beklad en vernield. In de havenstad was vooral lijsttrekker Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) de kop van jut. Posters waar zijn gezicht op stond afgebeeld, werden onder meer beklad met hitlersnorretjes en racistische teksten.

Datzelfde tafereel lijkt zich door te trekken naar de aankomende Tweede Kamerverkiezingen van volgende maand. Zo zijn er verschillende verkiezingsposters in Gelderland en Drenthe beklad met hakenkruizen, hitlersnorretjes en nazi-teksten.

Zo was het afgelopen weekend binnen een uur al raak in Westervoort. Daar werden verkiezingsposters van de VVD opgehangen. Op deze posters stond demissionair minister-president Mark Rutte afgebeeld. Deze posters werden beklad met hakenkruizen, hitlersnorretjes en de tekst ‘houzee’. Deze groet werd veel door de NSB gebruikt. “Je kunt van alles vinden van de VVD, maar dit doe je niet. Dit gaat echt te ver”, zegt VVD-fractievoorzitter Roderick ten Kortenaar tegenover Omroep Gelderland. De partij heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

Niet alleen de VVD moet het ontgelden, maar ook het CDA van lijsttrekker Wopke Hoekstra krijgt de volle laag. In Drenthe werd er met witte graffiti de tekst ‘Hugo Mengele’ op een muur geschreven, waarmee minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vergeleken wordt met nazi-arts Josef Mengele. Theo Claas, actief voor de PvdA, heeft geen goed woord over voor deze misselijkmakende actie. “Dit is vreselijk. Dit mag je niet accepteren. Daarom plak ik er nu maar gauw posters overheen.”

En daar heeft de beste man natuurlijk alle gelijk van de wereld. Deze walgelijke bekladdingen staan mijns inziens symbool voor de verhuftering van het politieke debat. Natuurlijk mag je het met elkaar oneens zijn, maar je kan ook door de ondergrens zakken en alle redelijkheid uit het oog verliezen. Helaas blijkt er ook een groep mensen te bestaan die menen dit soort wanstaltige acties te moeten uitvoeren. Het niveau daalt werkelijk tot ver onder het vriespunt.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook. Wij hebben uw steun erg hard nodig!