Meerderheid Tweede Kamer wil debat over uitgelekte formatieaantekeningen

Wopke Hoekstra. Bron: Screenshot YouTube/CDA Wopke Hoekstra. Bron: Screenshot YouTube/CDA

Nadat gisterochtend opmerkelijke aantekeningen omtrent de kabinetsformatie uitlekten, ontstond er een enorme chaos op het Binnenhof. De kabinetsformatie leek zelfs op losse schroeven te staan. Vooral het CDA was de kop van jut. Volgens de aantekeningen zou er gesproken worden over Pieter Omtzigt en de ‘onderhandelingsstijl’ van lijsttrekker Wopke Hoekstra. Inmiddels heeft een ruime Kamermeerderheid aangegeven een debat over deze situatie te steunen.

Nadat demissionair minister en tevens verkenner Kajsa Ollongren gisterochtend halsoverkop het Binnenhof verliet, barstte de bom in politiek Den Haag. ANP-fotograaf Bart Maat slaagde erin om een foto te maken van de vertrekkende minister. Op deze foto was te zien dat Ollongren een stapel documenten over de kabinetsformatie bij zich droeg. De desbetreffende foto werd al gauw uitvergroot in de media.

De stapel documenten bleken belangrijke aantekeningen over de tweede formatiegesprekken te bevatten. Verschillende termen als: ‘Pieter Omtzigt, functie elders’, ‘onderhandelingsstijl Hoekstra’ en ‘linkse partijen houden elkaar niet stevig vast’, waren van het document af te lezen.

Al snel ontaardde deze ‘fotoblunder‘ in een politieke rel. Wie hadden deze teksten opgeschreven en wat werd er precies mee bedoeld? Ondanks het feit dat Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma besloten te vertrekken als verkenners, vlogen verschillende lijsttrekkers elkaar al in de haren.

Zo liet PVV-leider Geert Wilders weten dat hij een debat wil voeren over deze gehele gang van zaken. “Meneer Rutte gaat iemand hier nog verantwoording over afleggen? Rutte: NEE dat kan niet! ONACCEPTABEL!! IK WIL EEN KAMERDEBAT!!”, liet de oppositieleider weten op Twitter.

Het voornemen van Wilders om een debat aan te vragen, kon al snel op steun van de andere fractievoorzitters rekenen. Naast de PVV lieten ook PvdA, SP, GroenLinks, FvD, PvdD, CU en D66 weten een debat over deze kwestie te willen voeren. Volgens Sigrid Kaag draait het om transparantie. “Belangrijk dat alle stappen van de verkenning transparant verlopen. Daarom steun ik een debat met voormalig verkenners Ollongren en Jorritsma”, schreef de D66-lijsttrekker op Twitter.

Ook het CDA heeft inmiddels de aanvraag voor een debat gesteund. Gisteravond liet fractievoorzitter Wopke Hoekstra weten dat het vertrouwen een flinke deuk heeft opgelopen. “Dat zoiets gebeurt is natuurlijk slordig, maar het gaat natuurlijk om de inhoud. Ik vind het bizar dat deze onderwerpen vandaag besproken zouden worden. Het broze vertrouwen is echt beschadigd. Het is nu aan de nieuwe verkenners om dat te herstellen”, legde Hoekstra uit tegenover RTL Nieuws.

Inmiddels is ook de VVD van Mark Rutte overstag gegaan. Wanneer het debat zal plaatsvinden is echter nog onduidelijk. Maar het is goed dat over deze situatie gesproken zal worden. Het is namelijk niet meer dan normaal als zowel verschillende politieke kopstukken, als een groot deel van de samenleving met vragen zitten, dat deze beantwoord dienen te worden. Dat hoort namelijk de kracht te zijn van een open democratie.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.