Merkel doet omstreden ‘paaslockdown’ in de ban

Bondskanselier Merkel. Bron: Screenshot YouTube/Minister-president Mark Rutte Bondskanselier Merkel. Bron: Screenshot YouTube/Minister-president Mark Rutte

Bondskanselier Angela Merkel kondigde gisteren aan dat Duitsland nog langer in lockdown zal blijven. Tijdens de paasdagen zou deze lockdown zelfs verscherpt worden. Na een stortvloed aan kritiek van de Duitse bevolking, trok ze de geplande ‘paaslockdown’ weer in. Merkel bood tevens haar excuses aan.

Nederland zit al een kwart jaar opgesloten in een harde lockdown. Sinds december vorig jaar besloot demissionair minister-president Mark Rutte en zijn team dat Nederland op slot moest. Ongeveer alles wat je maar kunt bedenken moest de deuren noodgedwongen sluiten. Sinds januari kwam daar de omstreden avondklok nog eens bij.

Deze strenge coronamaatregelen moeten ervoor zorgen dat het virus zich moeilijker kan verspreiden. Dit proces verloopt echter belabberd, aangezien de besmettingscijfers na drie maanden lockdown opnieuw door het dak lijken te schieten. RIVM-baas Jaap van Dissel waarschuwde vandaag zelfs voor een vierde coronagolf in de zomer. Daarnaast liet hij weten dat het aantal IC-opnames in april zomaar eens zouden kunnen verdubbelen.

Nederland is echter niet het enige land wat het zwaar te verduren krijgt. Ook onze oosterburen hebben het zwaar. Zo kondigde bondskanselier Angela Merkel gistermiddag een verscherping van de lockdown voor de paasdagen aan. Dit zou uitmonden in de strengste lockdown voor Duitsland sinds de uitbraak van het coronavirus, waarbij vrijwel alle winkels hun deuren moesten sluiten.

De Duitse bevolking pikte deze verscherping echter niet. Na de aankondiging kreeg bondskanselier Merkel een stortvloed aan kritiek over zich heen. Vandaag zwichtte ze ervoor en trok het boetekleed aan. “Het was een fout, waarvoor ik de volledige verantwoordelijkheid draag. We hebben het gecorrigeerd, maar het heeft de bevolking onzeker gemaakt. Daarvoor vraag ik om vergiffenis”, citeert de NOS.

Het is echter een raadsel hoe de Duitse bevolking ondanks de coronacrisis, zo snel hun zin krijgt. Ook in Nederland hangen de aanhoudende coronamaatregelen ons namelijk de keel uit. Van serieuze versoepelingen is echter nog geen sprake. De kernvraag is natuurlijk of bondskanselier Merkel ├╝berhaupt nog over een ruggengraat beschikt. Ben bang dat Mark Rutte dit keer niet het voorbeeld van Merkel zal volgen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.