Mieraskerk getroffen door vuurwerkbom

Mieraskerk. Bron: Screenshot RTV Rijnmond Mieraskerk. Bron: Screenshot RTV Rijnmond

Krimpen aan den IJssel is vannacht opgeschrikt door een explosie. Om 04.35 uur ging er een vuurwerkbom af bij de omstreden Mieraskerk. Deze kerk kwam dit weekend in opspraak, nadat een verslaggever van RTV Rijnmond een trap in zijn buik kreeg van een kerkganger.

Afgelopen zondag ging het flink mis tussen verschillende kerkgangers en de aanwezige pers. Een kerk in Krimpen aan den IJssel en een kerk in Urk besloten ondanks de coronacrisis een dienst te organiseren. De overheid kon zogenaamd niks doen, vanwege de vrijheid van godsdienst. Wel hebben verschillende bewindspersonen met klem verzocht de dienst online te organiseren, vanwege het gevaar van oplopende besmettingscijfers.

De kerkgangers besloten zich daar niks van aan te trekken. Zowel in Krimpen aan den IJssel als in Urk had de pers zich verzameld om het tafereel vast te leggen en de aanwezige kerkgangers te bevragen. Het ontaardde in een geweldsuitbarsting. Zo werd in Krimpen een verslaggever van RTV Rijnmond in zijn buik geschopt, terwijl hij een vraag stelde aan twee kerkgangers. In Urk werd PowNed-verslaggever Mark Baanders geschopt en zelfs aangereden.

De Sionkerk in Urk besloot na alle commotie nog wat olie op het vuur te gooien. Het bestuur besloot de aanwezige journalisten te vergelijken met de SS. “De SS handelde vriendelijker in de oorlog. We hadden gisteren niet te maken met journalisten, maar met terroristen”, liet persvoorlichter Hessel Snoek tegen het Algemeen Dagblad weten. Deze godsdienstwaanzinnige gebruikt de meest zwarte bladzijde van de Nederlandse geschiedenis, om het geweld van zijn eigen volgelingen goed te praten.

De Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel hanteerde een andere aanpak. Het kerkbestuur besloot excuses aan te bieden voor het ontstane geweld. “Als kerkenraad betreuren we het incident wat buiten het kerkgebouw heeft plaatsgevonden. Dit had niet mogen gebeuren”, schreef de Mieraskerk in een verklaring.

Helaas sloeg Anthonie Kort, de dominee die zondag een preek hield, de plank volledig mis. Ook deze dominee praatte het geweld tegen journalisten goed. “We hebben vanmorgen te maken gehad met dingen, waar we best begrip voor kunnen tonen als we steeds zo getreiterd en getergd zijn, als onrust gebeurt. Rondom uw kerk, de vlammen om uw kerk te benauwen, het licht in een kwaad daglicht te zetten. Er is eerst angst gezaaid. Zou u wel moed krijgen, vroeg ik mij af. De druk van de media is zo erg en u heeft het getrotseerd. Daar ben ik zo blij mee. Ik ben zo blij dat u er bent.”

Na de ontstane commotie leek de storm eventjes te zijn gaan liggen, maar niets bleek minder waar. Vannacht is er namelijk een vuurwerkbom ontploft bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel. Er zijn geen gewonden gevallen, maar de kerk heeft wel schade opgelopen. Zo zijn er meerdere ruiten gesneuveld. De politie doet nog onderzoek.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.