Minister Arie Slob presenteert ‘menukaart’ voor onderwijs

Arie Slob. Bron: Screenshot YouTube/ChristenUnie Arie Slob. Bron: Screenshot YouTube/ChristenUnie

Demissionair minister Arie Slob heeft vandaag een ‘menukaart’ gepresenteerd voor het onderwijs. Deze menukaart moet scholen helpen om het toegekende steunpakket, ongeveer zevenhonderd euro per leerling, op een goede manier te besteden, zodat de corona-achterstanden in het onderwijs kunnen worden weggewerkt. 

Het coronavirus heeft veel sectoren in de Nederlandse samenleving hard getroffen. Het onderwijs vormt daarop geen uitzondering. Tijdens de harde lockdown moesten ook diverse onderwijsinstellingen noodgedwongen hun deuren sluiten. Als gevolg hiervan werden veel leerlingen gedwongen om gebrekkig thuisonderwijs te volgen. Het eindresultaat is een berg van corona-achterstanden, die uiteindelijk moet worden weggewerkt.

 

Steunpakket

Om dit doel te verwezenlijken heeft het demissionaire kabinet besloten een flinke zak met geld richting het onderwijs te sturen. In de aankomende 2,5 jaar kan deze sector een bedrag van maar liefst 8,5 miljard euro tegemoet zien. 5,8 miljard gaat naar basis- en middelbare scholen. De rest van het totale bedrag gaat naar het hoger onderwijs.

Wij moeten met z’n allen samenwerken om te zorgen dat we de gevolgen van de crisis kunnen opvangen

 

Dit enorme geldbedrag moet de opgelopen achterstanden, die zijn ontstaan door de gevolgen van de coronacrisis, wegwerken. Zo komt er bijvoorbeeld een compensatie voor studenten die studievertraging hebben opgelopen. Zij hoeven nu slechts de helft van hun collegegeld te betalen.

 

Onderwijsinspectie 

Met dit gigantische geldbedrag is de kous echter niet af. Zo publiceerde de Inspectie van het Onderwijs vorige maand een alarmerend rapport over de staat van het onderwijs. Volgens de inspectie heeft het onderwijs flinke tikken gekregen door de coronacrisis en moet zelfs de kwaliteit structureel worden verbeterd. De Inspectie van het Onderwijs spreekt zelfs over een ‘renovatie‘.

De situatie is volgens de onderwijsinspectie zelfs zo schrijnend dat jaarlijks duizenden leerlingen het onderwijs verlaten, zonder over de benodigde basisvaardigheden te beschikken. “Dat zijn ieder jaar meer dan 50.000 jongeren die bijvoorbeeld geen handleiding kunnen lezen, die problemen hebben een nieuwsartikel te lezen of niet doorhebben hoeveel ze voor een lening betalen”, zei inspecteur-generaal van het Onderwijs Alida Oppers destijds tegenover de NOS. “Dat is in de eerste plaats triest voor de jongeren zelf. Het leidt tot afsluiting en tot uitsluiting.”

Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) ziet de teloorgang van het onderwijs met lede ogen aan. “Het doet pijn dat kinderen die toch al minder kansen hebben door corona extra vertraging oplopen. Wij moeten met z’n allen samenwerken om te zorgen dat we de gevolgen van de crisis kunnen opvangen”, reageerde hij toentertijd.

 

Menukaart

Om leerlingen die een achterstand hebben opgelopen te helpen, presenteerde minister Slob vandaag een zogenaamde ‘menukaart‘. Deze menukaart moeten basisscholen, middelbare scholen en het speciaal onderwijs helpen bij de besteding van het steunpakket. Zo kunnen verschillende onderwijsinstellingen kiezen uit langere schooldagen, één-op-één instructies of extra rekenlessen. “Er komt heel veel geld beschikbaar voor het onderwijs. Dat moet op een goede manier worden besteed”, legde Slob uit tegenover RTL Nieuws.

Ondanks alle lovende geluiden, zijn er tevens een aantal kritiekpunten te bespeuren. Zo worden er vraagtekens gezet bij de vraag hoe het demissionaire kabinet gaat controleren of al het geld goed terechtkomt. “Er is een heel uitgebreid programma opgezet om alles in de gaten te houden”, zegt Arie Slob tegenover het Algemeen Dagblad.

We hebben voldoende mogelijkheden om in te grijpen als dat echt nodig is

 

“Scholen zullen moeten aangeven welke keuzes ze hebben gemaakt. Ze dienen zich daar straks via hun jaarverslagen ook voor te verantwoorden. Dus we houden echt een vinger aan de pols of dit geld juist wordt uitgegeven. Niet alleen omdat het om veel geld gaat, maar ook omdat de leerlingen er echt iets aan moeten hebben.”

De kans dat er misbruik wordt gemaakt van het steunpakket is echter altijd aanwezig. Toch lijkt minister Arie Slob daar niet bang voor te zijn. “We hebben voldoende mogelijkheden om in te grijpen als dat echt nodig is, en zaken te verbeteren. Scholen zijn ervoor verantwoordelijk om goed onderwijs te bieden.”

“Dit programma maakt daar deel van uit. Als een school dat niet goed doet, gaat de inspectie ermee in gesprek. Mocht vervolgens echt een gebrek aan medewerking blijken, dan kan dat consequenties hebben voor de financiering in het tweede jaar van dit programma. Maar dat is erg negatief redeneren; overal in het onderwijs werken professionals die het beste voorhebben met de kinderen.”

Steun uw favoriete magazine! Met slechts €1 per maand kunt u nieuwe content mogelijk maken. Doneer daarom aan The Politics Post. Volg ons ook op Twitter en Facebook.