Minister Hugo de Jonge naar huis gestuurd tijdens het stemmen

Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid

Minister Hugo de Jonge is vanochtend in de fout gegaan tijdens het stemmen. Hij had een ongeldig paspoort bij zich. Om zijn stem alsnog uit te brengen, moest hij zijn geldige paspoort thuis ophalen. Volgens de coronaminister had zijn vrouw het paspoort gisteravond klaargelegd, maar dat bleek zijn oude paspoort te zijn. De Jonge had ook geen rijbewijs bij zich.

Het stemproces in Nederland steekt relatief eenvoudig in elkaar. Toch kan er het nodige misgaan tijdens het stemmen. Zo moet je een stempas en een geldig identiteitsbewijs meenemen. Als een van deze twee voorwerpen ontbreken, mag je niet stemmen. Het overkwam minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vanochtend.

De Jonge kwam in zijn privéauto aanrijden bij een autostemstraat in Rotterdam. Bij aankomst moest hij zijn stempas en identiteitsbewijs inleveren. ‘Heeft u ook nog een geldig paspoort bij u’, zei een stembureaumedewerker tegen de minister. Hugo de Jonge had per ongeluk zijn oude paspoort meegenomen. Hierdoor mocht hij niet stemmen. Hij werd terug naar huis gestuurd om zijn geldige paspoort op te halen.

Dankzij deze situatie werd Hugo de Jonge het mikpunt van spot en hilariteit. Wie vergeet er tijdens het stemmen nou een geldig identiteitsbewijs mee te nemen? En wie stapt er nou in godsnaam in de auto zonder rijbewijs op zak? De Jonge kreeg echter geen voorkeursbehandeling. “De regels gelden ook voor hem. Al was het Willem-Alexander, dan hadden we het nog niet toegestaan”, zegt de voorzitter van het desbetreffende stembureau tegen het Algemeen Dagblad.

Bij terugkomst legde Hugo de Jonge uit waar het mis is gegaan. “Ik was om 01.00 uur ‘s nachts thuis. Mijn vrouw had spulletjes klaar gelegd, dus ik had nog gevraagd, denk je dat het de goede is? Ja dat is wel de goede, zei ze. Maar ik had het niet meer gecheckt, stom natuurlijk. Mijn fout, ik had het moeten checken.”

Gelukkig kon de coronaminister er wel om lachen. “I’m only human after all”, zei De Jonge lachend tegenover Rijnmond. “Stom natuurlijk. Ik had gewoon het goede paspoort mee moeten nemen. Het voordeel is wel dat ik twee keer door de stemstraat heen mocht rijden.”

Update

Tijdens het schrijven van dit artikel maakte Hugo de Jonge kenbaar dat hij in quarantaine gaat. Hij is mogelijk in contact geweest met iemand die besmet is met het coronavirus. “Zojuist kreeg ik een melding van CoronaMelder dat ik mogelijk in contact ben geweest met iemand die recent positief is getest. Gelukkig heb ik geen klachten. Ik ga in quarantaine en werk door vanuit huis. Zaterdag zal ik een test doen (of eerder als ik toch klachten krijg)”, zo meldt hij op Twitter.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook