Minister Van Ark komt met slecht nieuws: ‘Weinig kans op versoepelingen’

Tamara van Ark. Bron: Screenshot YouTube/Eerste Kamer Tamara van Ark

Na bijna een jaar opgezadeld te zitten met verschillende maatregelen omtrent het coronavirus, is er nog altijd weinig reden tot enthousiasme. Huidige maatregelen zoals het sluiten van de basisscholen en de avondklok zouden in eerste instantie tot 9 februari aanhouden. Minister Tamara van Ark ziet echter weinig kans om de maatregelen op die datum te versoepelen.

Al bijna een jaar houdt het coronavirus ons land in de greep. Sinds de uitbraak van het virus hebben verschillende maatregelen de revue al gepasseerd. In eerste instantie mochten we geen handen meer schudden en moesten de handen ook regelmatig gewassen worden.

Daar begon alle ellende mee waar we nu in zitten. Snel daarna werden de maatregelen flink opgeschaald. Het coronavirus kreeg veel mensen te pakken, met veel zieken en doden als gevolg. Tot overmaat van ramp raakte ook de IC’s van verschillende ziekenhuizen overbelast.

Intelligente lockdown

Het kabinet besloot om een ‘intelligente lockdown‘ in te stellen. Verschillende ondernemingen, scholen, sportverenigingen en de horeca moesten per direct hun deuren sluiten. Daarnaast bracht het kabinet een dringend advies naar buiten. ‘Blijf binnen’ en ‘werk zo veel mogelijk thuis’ was het devies. Zeker als je klachten had.

Sinds de zomer van vorig jaar ging het beter. Er waren minder besmettingen, de druk op de ziekenhuizen nam iets af en de winkels, horeca, scholen en sportvereniging mochten weer voorzichtig de deuren openen. De maatregelen werden versoepeld.

Harde lockdown

Daar plukt het kabinet nu de zure vruchten van. In de tweede helft van 2020 schoten de besmettingen weer omhoog. Na veel discussiëren met de Tweede Kamer besloot het kabinet om voor een harde lockdown te kiezen. Alles moest weer dicht. Er werd zelfs voorzichtig gesproken over code zwart.

De harde lockdown is al weken van kracht, maar zorgt niet voor het gewenste effect. De overheid nam nieuwe maatregelen. Zo mag er sinds deze maand slechts één persoon op bezoek komen en werd er een avondklok ingesteld. Niemand mocht zich meer buiten begeven tussen 21.00 uur en 04.30 uur ’s avonds.

Vaccinatie

Ondertussen zijn er verschillende vaccins op de markt gebracht die het coronavirus moet bestrijden. Als zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren en daarmee beschermd zijn tegen het virus, kunnen de maatregelen weer voorzichtig worden afgezwakt.

De vaccinatiestrategie komt echter maar niet op gang. ‘Het duurt allemaal te lang’, zo luidt de kritiek richting ‘coronaminister’ Hugo de Jonge. Op alle lijstjes van het aantal gevaccineerde mensen, bungelt Nederland ergens helemaal onderaan.

Tamara van Ark

Vanochtend kwam het kabinet wederom met een slecht nieuws op de proppen. De coronamaatrgelen zouden doorlopen tot 9 februari, maar volgens het kabinet is er nog steeds geen reden om ervan uit te gaan dat deze maatregelen ook daadwerkelijk afgebouwd kunnen worden op die datum.

Minister Van Ark (Medische Zorg) is niet optimistisch gestemd. Volgens haar staan de ziekenhuizen nog steeds onder te grote druk. Ze ziet dan ook nog geen reden om te versoepelen. “En daar komt dan nog die Britse variant bij, die veel besmettelijker is”, zegt de minister tegenover de NOS. “Ook de reguliere zorg is nog niet op orde.”

Tijdens de invoering van de meest recente maatregelen werd de verwachting uitgesproken dat op 9 februari de avondklok weer zou worden opgeheven en dat de basisscholen hun deuren weer konden openen. Als we minister Van Ark geloven is dat moment echter nog ver weg.

Update

Volgens RTL nieuws mikt het kabinet erop om toch de basisscholen weer te openen volgende week. Dat heeft minister Wopke Hoekstra kenbaar gemaakt na de ministerraad. “Wat mij betreft moeten we alles op alles zetten om de basisscholen op 8 februari weer open te doen.”

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.