Ministers herkennen zich niet in aantijgingen Herstel-NL

Wopke Hoekstra. Bron: Screenshot YouTube/CDA Wopke Hoekstra. Bron: Screenshot YouTube/CDA.

Gisteravond verlieten een aantal prominenten, waaronder Rabobankdirecteur Barbara Baarsma, plotseling Herstel-NL. Bas Jacobs liet weten dat Herstel-NL in zijn ogen te veel een actiegroep was geworden. Voorzitter Robin Fransman zegt nu dat politiek Den Haag ‘druk heeft uitgeoefend’ om de campagne van Herstel-NL tijdelijk te staken.

Vorige week publiceerde de groepering Herstel-NL een plan waardoor de Nederlandse samenleving op een verantwoordelijke manier opengegooid kan worden. “Het gaat helemaal niet lekker”, zei arts en ondernemer Erik-Jan Vlieger van Herstel-NL daarover tegen De Telegraaf. “Alles zit op slot, er is steeds meer protest, het gaat gewoon heel slecht met onze maatschappij.”

Herstel-NL wilde een scheidslijn aanbrengen in de Nederlandse samenleving. Ze wilde zogenaamde veiligheidszones inrichten voor groepen die extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus, zodat de rest van de samenleving het normale leven weer kan oppakken en de economie weer kan herstellen. Het plan stuitte echter op veel weerstand.

Bekende gezichten, zoals Barbara Baarsma (directeur bij de Rabobank), waren in eerste instantie betrokken bij Herstel-NL. Gisteravond liet Baarsma echter weten te zullen vertrekken. “Ik was bij de start als meedenker betrokken bij herstel-nl”, verklaarde Baarsma op LinkedIn. “Mijn rol was argumenten op basis van feiten en onderzoek in te brengen voor goed beleid. Die rol blijf ik vervullen, maar niet langer bij Herstel-NL.”

Als donderslag bij heldere hemel besloten Barbera Baarsma en voormalig CPB-directeur Coen Teulings uit Herstel-NL te stappen. De opgestapte Bas Jacobs liet tegen het Algemeen Dagblad weten dat Herstel-NL naar zijn mening te veel een actiegroep was geworden.

Herstel-NL voorzitter Robin Fransman had echter wel een verklaring voor de plotselinge leegloop. Op Twitter spreekt hij over ‘politieke druk’ die is uitgeoefend om de campagne van Herstel-NL te staken. “Wij zijn benaderd door kringen rond het kabinet met het verzoek om de campagne van Herstel-NL tijdelijk te staken tot na de verkiezingen. Daar gaan we ons vanavond over beraden.”

Inmiddels heeft ook politiek Den Haag gereageerd op de aantijgingen van Robin Fransman. Zij kunnen zich niet vinden in deze teksten en zeggen zich niet te ‘herkennen’ in de aantijgingen die door Fransman worden gedaan. Zo zeggen ministers Hoekstra (Financiën) en Van ’t Wout (Economische Zaken) van niets te weten. Wel vertelde Hoekstra dat er een informatief gesprek heeft plaatsgevonden. “Ik wilde gewoon beter begrijpen wat zij bedoelen. Maar ik geloof er niks van dat er druk is uitgeoefend, in elk geval niet door mij en ik denk ook niet door andere leden van het kabinet”, zegt hij tegenover NOS. Herstel-NL heeft aangegeven hun campagne voort te zetten.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook. Wij hebben uw steun erg hard nodig!