Nederland liet kans op miljoenen Oxford-vaccins schieten

Minister-president Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/VVD Minister-president Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/VVD

De Nederlandse overheid had de kans om zich in een vroeg stadium te verzekeren van miljoenen Oxford-vaccins. Hiervoor had Nederland een investering van tien miljoen euro moeten doen. Het demissionaire kabinet verzuimde echter om op deze voorbijrijdende trein te springen.

Aan het begin van de coronacrisis werd alle hoop gevestigd op een toekomstig vaccin. Gelukkig zijn er momenteel meerdere vaccins op de markt gebracht. Nederland had een jaar geleden echter de kans om zich te verzekeren van miljoenen Oxford-vaccins, zo meldt de NOS. Dat kon de Nederlandse overheid doen door vroegtijdig te investeren in het vaccin van Oxford University.

Oxford wilde dat de Nederlandse overheid tien miljoen euro zou investeren in apparatuur in de Leidse vaccinfabriek Halix. De Britse overheid had op dat moment al 25 miljoen euro geïnvesteerd.

‘Daarmee kon worden opgeschaald naar vaccinproductie in een 200-litervat. Maar Oxford University wilde meer: het wilde vaccins produceren in een vat van 1000 liter. De Britse regering zag investeringen in zulke grootschalige productie buiten het eigen eiland niet zitten. Daarom richtten de wetenschappers in Oxford hun ogen op Nederland’, zo schrijft de Nederlandse Omroep Stichting.

Ook in deze kwestie speelde Pieter Omtzigt weer een hoofdrol. Het CDA-Kamerlid was benaderd om een eventuele Nederlandse investering aan de orde te stellen. Volgens de NOS heeft de Twentenaar hier een gesprek over gevoerd met minister-president Mark Rutte.

Na het gesprek tussen beide heren schreef Oxford een brief aan onze premier, waarin de vraag voor een investering bevestigd werd. Merkwaardig genoeg voorspelde de brief toen al dat er weleens vertraagde leveringen zouden kunnen ontstaan.

“Er zal waarschijnlijk een enorme vraag zijn naar vaccins als ze succesvol door de testen komen. Hoogstwaarschijnlijk zullen de hoeveelheden beschikbare vaccins dan enige maanden beperkt zijn. Om grote vertragingen te voorkomen moet de productiecapaciteit nu opgeschroefd worden”, zo tikt de NOS op uit de brief. Uiteindelijk nam farmaceut AstraZeneca de boel over.

De Rijksvoorlichtingsdienst reageerde namens Mark Rutte op het artikel van de NOS. Volgens de RVD kon Nederland nadat AstraZeneca het Oxford-vaccin overnam, niet meer investeren. Bronnen uit het Verenigd Koninkrijk zeggen echter heel wat anders. Volgens hen had Nederland wel degelijk nog op de voorbijrijdende trein kunnen springen, als ze maar actiever waren geweest. Wederom een blunder die tot op de bodem moet worden uitgezocht.

Door het constante gestuntel van het inmiddels demissionaire kabinet zitten we nog steeds met een harde lockdown en de omstreden avondklok opgescheept. Wanneer gaat het kabinet zichzelf eens evalueren en hun conclusies trekken?! Het is hoog tijd voor een andere aanpak van de coronacrisis.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.