Nederland zet Janssen-vaccin in de wacht

Coronaminister Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Coronaminister Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid

Na het gedonderjaag omtrent het AstraZeneca-vaccin, heeft de Nederlandse overheid zojuist besloten om ook het Janssen-vaccin in de wacht te zetten. Reden hiervoor zijn verschillende meldingen van ‘ongewone bloedstollingen’ in de Verenigde Staten. De Amerikaanse autoriteiten willen onderzoeken of deze bloedstollingen in verband kunnen worden gebracht met het Janssen-vaccin. De Amerikanen hebben andere landen opgeroepen de Janssen-vaccins voorlopig niet te gebruiken. 

Vorige maand zei Nederland voor twee weken gedag tegen het AstraZeneca-vaccin. Dat besluit had minister Hugo de Jonge genomen, nadat er meldingen waren gedaan van bloedproppen na de inenting. Ook andere (Europese) landen besloten tijdelijk te stoppen met het AstraZeneca-vaccin. “Wij volgen natuurlijk altijd de experts”, liet Hugo de Jonge destijds weten aan RTL Nieuws. “Zij hebben ons geadviseerd om nu even op de pauzeknop te drukken. Eerst moet het ziektebeeld duidelijk worden. Laten we hopen dat we daarna weer snel verder kunnen gaan.”

Waardeert u dit kritische geluid? Aarzel niet en doneer aan The Politics Post!

Uiteindelijk werd de prikpauze opgeheven en werd er weer gebruik gemaakt van het AstraZeneca-vaccin. De feestvreugde was echter van korte duur. Een week geleden schreef demissionair minister Hugo de Jonge een brief aan de Tweede Kamer, met de mededeling het desbetreffende vaccin alleen nog maar te gebruiken bij de inenting van 60-plussers. Reden voor dit besluit is het eventuele verband tussen trombose en het AstraZeneca-vaccin.

“Over de veiligheid van vaccins mag geen enkele twijfel bestaan”, citeerde het Algemeen Dagblad uit de brief van De Jonge. “Cruciaal is nog steeds de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie. Ik vind het van groot belang dat ook de Nederlandse meldingen goed worden onderzocht. We moeten het zekere voor het onzekere nemen, en daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken. Maar alleen voor mensen onder de 60 jaar.”

Ondertussen werd ook het Janssen-vaccin op de markt gebracht. In Amerika werden al zo’n zeven miljoen mensen gevaccineerd met het Janssen-vaccin. Ook dit vaccin ligt sinds vandaag echter onder een vergrootglas. In de Verenigde Staten is namelijk een onderzoek van start gegaan na enkele meldingen van ‘ongewone bloedstollingen’. “De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson, het moederbedrijf van coronavaccinproducent Janssen, heeft inmiddels zelfs aan EU-landen gevraagd om het Janssen-vaccin voorlopig nog niet te gebruiken”, zo meldt de NOS.

Coronaminister Hugo de Jonge heeft inmiddels welwillend op het verzoek gereageerd. Ook Nederland laat het Janssen-vaccin voorlopig op de plank liggen. Gevolg hiervan is dat verschillende zorgmedewerkers langer moeten wachten op een vaccinatie. “De resultaten van dat onderzoek worden volgende week verwacht. Het verzoek van Janssen om de inzet tijdelijk op te schorten heeft consequenties voor de mensen die gevaccineerd zouden worden met Janssen. Dat zijn medewerkers en cliënten in de GGZ, en ziekenhuismedewerkers met direct patiëntcontact en jonger dan 60 jaar. Zodra meer bekend is over hoe Nederland zal omgaan met het Janssen-vaccin, krijgen deze mensen ook meer duidelijkheid over hun vaccinatie”, zo valt er te lezen in de naar buiten gebrachte verklaring. Er lijkt haast geen einde aan deze soap te komen.

The Politics Post helpen door ons bereik te vergroten? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook