Nederlandse kiezer nog niet klaar met VVD: ‘Grootste in de peilingen’

Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/VVD Mark Rutte spreekt.

Na het debacle omtrent de toeslagenaffaire blijkt de Nederlandse kiezer nog niet klaar te zijn met de VVD. In de meest recente peiling van I&O Research scoort de partij van Mark Rutte boven de veertig Kamerzetels. De overige partijen blijven nagenoeg stabiel.

Nederland lijkt nog niet klaar te zijn met de VVD. De partij van demissionair minister-president Mark Rutte is volgens de meest recente peilingen nog steeds de grootste partij. Zelfs na het debacle rondom de toeslagenaffaire staat de VVD in de peilingen tussen de 40 en 45 zetels.

Toeslagenaffaire

Na het fantastische werk van Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP), en media zoals RTL Nieuws en Trouw, ging de beerput omtrent de toeslagenaffaire open. Tienduizenden ouders werden door de belastingdienst onterecht weggezet als fraudeur. Het maakte allemaal onderdeel uit van een grootschalige fraudejacht, wat uiteindelijk dramatisch uitpakte.

Duizenden ouders die een fout maakte bij de kindertoeslag werden direct op een zwarte lijst gezet door de belastingdienst en moesten het gehele bedrag terugbetalen. Hierdoor kwamen duizenden gezinnen in financieel zwaar weer terecht.

Pieter Omtzigt en Renske Leijten, die hun functie als Kamerlid zeer goed hebben begrepen, namelijk het controleren van het kabinet, gingen hiermee aan de slag en de beerput was geopend. Heel Nederland sprak schande van deze affaire. Uiteindelijk besloot Mark Rutte om politieke verantwoordelijkheid te nemen en liet het kabinet vallen.

Verschillende politici als Lodewijk Asscher (fractievoorzitter PvdA/minister van Sociale Zaken in Rutte II) en Eric Wiebes (minister van Economische Zaken) besloten om af te treden en op te stappen. Zij verlieten de politiek. Mark Rutte daarentegen besloot om zich nogmaals verkiesbaar te stellen en zal als lijstrekker van de VVD de aankomende Tweede Kamerverkiezingen ingaan.

Peilingen

De toeslagenaffaire lijkt de VVD echter nog niet te achtervolgen. Volgens de meest recente peiling van I&O Research staat de VVD nog steeds met stip bovenaan. Ze scoren tussen de 41 en 45 zetels. Ook coalitiepartner CDA staat er goed voor en scoort tussen de 17 en 19 Kamerzetels. Ongeveer hetzelfde aantal als vier jaar geleden bij de laatste verkiezingen. De ChristenUnie zit in de plus en scoort ongeveer zes zetels.

De tweede grootste partij van Nederland, de PVV, heeft momenteel twintig zetels. In de meest recente peilingen scoren zij tussen de 17 en 21 zetels en blijft dus stabiel. Volgens deze peiling moet Wilders zijn ambitie om minister-president te worden nog even in de koelkast zetten.

Partijen als D66 en GroenLinks zien hun steun afbrokkelen. De partij van lijsttrekker Sigrid Kaag scoort tussen de 13 en 15 zetels, een handje vol zetels minder als vorige verkiezingen. En ook het GroenLinks van Jesse Klaver levert in. Zij staan tussen de 11 en 13 Kamerzetels, minder als de 14 zetels die deze partij tijdens de vorige verkiezingen behaalde.

Volgens de peiling van I&O Research is JA21 vooralsnog de enige nieuwe partij die na de aankomende verkiezingen plaats mag nemen in de Tweede Kamer. De partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, die met veel remoer vertrokken bij Forum voor Democratie, krijgen twee kamerzetels toebedeeld.

Nieuwe partijen

JA21 is echter niet de enige nieuwe partij die een poging waagt om een zetel in het parlement te bemachtigen. Ook Code Oranje van Richard de Mos en BIJ1 van Silvana Simons doen namelijk mee aan de verkiezingen, maar trekken volgens deze peiling aan het kortste eind. Beide partijen kunnen vooralsnog niet op een Kamerzetel rekenen.

Code Oranje en BIJ1 zijn partijen waar al veel Nederlanders van gehoord hebben. Ze weten dan ook regelmatig in de pers te komen. Toch slagen ze er maar niet in om in de peilingen een zetel te veroveren. Deze partijen zouden dus eens stevig in de spiegel moeten kijken en een nieuwe strategie bedenken, willen ze hun ambitie om een Kamerzetel binnen te slepen werkelijkheid zien worden.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook