Nelleke Vedelaar stopt als PvdA-voorzitter

Nelleke Vedelaar. Bron: Screenshot YouTube/PvdA Nelleke Vedelaar. Bron: Screenshot YouTube/PvdA

Nelleke Vedelaar heeft vandaag aangegeven te stoppen als partijvoorzitter van de Partij van de Arbeid. In een verklaring laat Vedelaar weten zichzelf niet meer verkiesbaar te stellen voor een nieuwe termijn. Na slechts één periode vindt ze het alweer tijd voor een nieuwe voorzitter. 

Het lukt de Partij van de Arbeid (PvdA) maar niet om in rustiger vaarwater te komen. De partij van Lilianne Ploumen lijkt constant achter de feiten aan te lopen. Zo wordt er al enige tijd een (interne) discussie gevoerd, over een eventuele fusie met GroenLinks. Ook qua zetelaantallen houdt het niet over. De sociaaldemocraten slaagden er tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen niet in om extra zetels te bemachtigen, waardoor ze slechts op 9 Kamerzetels bleven steken.

 

Hoogtijdagen

De hoogtijdagen van de Partij van de Arbeid lijken alweer ver achter ons te liggen. Bijna tien jaar geleden, tijdens de verkiezingen in 2012, behaalde de PvdA een eclatante verkiezingsoverwinning. Onder leiding van toenmalig lijsttrekker Diederik Samsom harkte de partij maar liefst 38 Kamerzetels binnen. De VVD werd echter de grootste partij van Nederland met 41 zetels.

De partij staat er beter voor dan in 2017

 

Daarna ging het hard met de Partij van de Arbeid. VVD en PvdA waren samen goed voor 79 zetels, waardoor ze samen een meerderheidskabinet konden vormen. Dat gebeurde uiteindelijk ook. Na de formatieonderhandelingen werd het kabinet Rutte II een feit.

 

Historische verkiezingsnederlaag 

Tijdens de daaropvolgende Tweede Kamerverkiezingen, die van 2017, leek de kiezer het volledig gehad te hebben met de Partij van de Arbeid. Lodewijk Asscher had inmiddels met veel bombarie het stokje van Diederik Samsom overgenomen, maar dat bleek niet in goede aarde te vallen. Op 15 maart rekende de kiezer genadeloos af met de PvdA. Van de 38 Kamerzetels die ze in handen hadden, bleven er slechts 9 over. De grootste nederlaag die de sociaaldemocraten ooit meemaakten.

Als reactie op de historische verkiezingsnederlaag besloot toenmalig PvdA-voorzitter Hans Spekman zijn functie neer te leggen. “De verkiezingsuitslag voelt als een enorme nederlaag, het is buitengewoon pijnlijk”, zei Spekman destijds tegen het Algemeen Dagblad. “Het is een enorme klap voor de sociaaldemocratie. De noodzaak tot verandering is dus groot, het kan niet zo blijven als het nu is. Ik wil geen discussie over mijn positie, dat staat de partij in de weg. Ik heb hier toen over gesproken met Lodewijk en besloten op te stappen.”

 

Nelleke Vedelaar

Op een partijcongres in Nieuwegein werd uiteindelijk Nelleke Vedelaar door de PvdA-leden gebombardeerd tot nieuwe partijvoorzitter. Als kersverse voorzitter kreeg zij de opdracht om de Partij van de Arbeid weer uit het slop te trekken. In die opzet is Vedelaar allerminst geslaagd.

Tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen lukte het de Partij van de Arbeid namelijk niet om de weg omhoog in te zetten. De partij van lijsttrekker Lilianne Ploumen bleef steken op slechts 9 Kamerzetels, evenveel als tijdens de verkiezingen van 2017.

Vier jaar later is het fundament van onze partij hersteld. Het resultaat staat als een huis. Linkser dan ooit, radicale sociaaldemocratie.

 

Vandaag maakte Nelleke Vedelaar bekend dat het mooi is geweest. Ze heeft besloten zichzelf niet meer verkiesbaar te stellen voor de positie van partijvoorzitter. Wat haar betreft is het tijd voor een nieuwe voorzitter “die zich met 120 procent stort op de grote opdrachten die er voor onze partij liggen”, citeert de NOS.

Daarbij geeft Vedelaar te kennen dat het tegenvallende verkiezingsresultaat zeker heeft meegespeeld in haar beslissing om te stoppen als partijvoorzitter. Toch is ze van mening dat haar opdracht niet geheel mislukt is. “De partij staat er beter voor dan in 2017”, schrijft ze in een verklaring. “Vier jaar later is het fundament van onze partij hersteld. Ik zie een partij waar de permanente campagne volop leeft. Het resultaat staat als een huis. Linkser dan ooit, radicale sociaaldemocratie. Daar ben ik ongelooflijk trots op.”

Steun uw favoriete magazine! Met slechts €1 per maand kunt u nieuwe content mogelijk maken. Doneer daarom aan The Politics Post. Volg ons ook op Twitter en Facebook.