Nieuwe informatie omtrent toeslagenaffaire boven water gekomen

Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/VVD Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/VVD

Er lijkt maar geen einde te komen aan de toeslagenaffaire. Deze slepende kwestie begint alsmaar groter en groter te worden. Vandaag kwam er nieuwe informatie boven tafel. Zo heeft RTL Nieuws vertrouwelijke stukken in handen gekregen waaruit blijkt dat de omstreden handelswijze van de Belastingdienst al afstamt uit 2006.

Dankzij het fantastische werk van verschillende media als RTL Nieuws en Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP), werd de beerput omtrent de toeslagenaffaire definitief geopend. Zo werd duidelijk dat duizenden ouders slachtoffer werden van de overheid, als ze een fout maakten bij het invullen van de kinderopvangtoeslag. Ze werden zonder pardon op een zwarte lijst gezet en onterecht bestempeld als fraudeur. Dit alles maakte onderdeel uit van een grootschalige fraudejacht die was ingezet door de Belastingdienst.

Deze fraudejacht pakte echter desastreus uit. De kwestie bleek zo groot dat het kabinet er zelfs op is gevallen. Het kabinet werd echter demissionair, omdat ook het coronavirus nog beteugeld moest worden. Toch besloten een aantal politieke kopstukken het veld te ruimen. Zo trok Eric Wiebes, voormalig minister van Economische Zaken, zijn conclusies. Ook PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher, onder Rutte II minister van Sociale Zaken, besloot de deur van het Binnenhof achter zich dicht te trekken.

Sinds kort heeft de toeslagenaffaire een gezicht gekregen. Dat werd Kristie Rongen. Als slachtoffer van deze affaire kreeg ze tijdens het RTL Verkiezingsdebat drie minuten de tijd om demissionair minister-president Mark Rutte stevig aan de tand te voelen. Ze slaagde erin om het Rutte knap lastig te maken, iets wat veel politici en journalisten tot zover niet is gelukt.

De avond daarna schoof ze aan bij televisieprogramma Jinek. Daar vertelde ze over haar ervaring met de premier en de toeslagenaffaire. Tijdens de uitzending deed ze opmerkelijke uitspraken. Zo wist ze te vertellen dat deze hele affaire slechts het topje van de ijsberg was. “Er gaan nog veel meer dingen naar boven komen. Het is niet alleen de toeslagenaffaire. Het is ook de zorgtoeslag en de huurtoeslag. Dat gaat allemaal nog naar boven komen”, zo voorspelde Kristie Rongen.

Deze voorspelling lijkt eerder uit te komen dan vooraf gedacht. Zo kreeg RTL Nieuws vandaag vertrouwelijke stukken in handen waarin duidelijk wordt dat de omstreden werkwijze van de Belastingdienst al langer bestonden dan vooraf werd gedacht. In eerste instantie werd namelijk gedacht dat deze strenge handelswijze afstamt uit 2013, als reactie op de Bulgarenfraude. Dat blijkt echter een misvatting te zijn. Volgens deze stukken hanteert de Belastingdienst al vijftien jaar deze omstreden werkwijze. En niet alleen bij de kinderopvangtoeslag. ‘Kort na de invoering van het toeslagenstelsel worden al instructies opgesteld om bij twijfel toeslagen niet zomaar uit te keren. Dat gebeurt niet alleen met kinderopvangtoeslag, maar ook met zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget’, zo schrijft RTL Nieuws.

Door deze nieuwe informatie lijkt de opening van een nieuwe buurput slechts een kwestie van tijd te zijn. Het begint er steeds meer op te lijken dat de toeslagenaffaire een gigantische bom heeft gelegd onder het gehele toeslagenstelsel. Mark Rutte geeft om de haverklap aan deze situatie verschrikkelijk te vinden en deze wil oplossen. Wij zijn erg benieuwd hoe hij dat wil gaan doen, aangezien niemand door de bomen het bos meer kan zien.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook