‘Nieuwe rekenmethode’ komt Hugo de Jonge op hoongelach te staan

Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Hugo de Jonge op persconferentie omtrent coronamaatregelen. Irma Sluis om de achtergrond.

Minister Hugo de Jonge is voor de tweede keer in korte tijd stevig onder vuur komen te liggen. Vorige week krijg hij nog kritiek omdat de vaccinatiestrategie niet uit de verf leek te komen en deze week moet hij zich verantwoorden over een ‘nieuwe rekenmethode’. Door deze nieuwe methode kwamen er zondag plotseling ruim 120.000 gevaccineerde mensen bij.

Afgelopen week is er veel onvrede ontstaan over de vaccinatiestrategie van het demissionaire kabinet. Nederland bungelt onderaan de lijstjes met het aantal gevaccineerde mensen. Alleen landen als Bulgarije en Letland doen het nog slechter.

Er luidde dan ook stevige kritiek richting minister Hugo de Jonge, zowel van oppositiepartijen als coalitiepartijen. De algehele kritiek was dat het vaccineren van grote groepen mensen te lang duurt.

Vorige week liet Hugo de Jonge weten dat Nederland de komende periode veel meer mensen gaat vaccineren tegen het coronavirus. Binnen een maand zou Nederland de opgelopen achterstand hebben ingelopen. “We trekken ons been écht bij”, liet minister De Jonge weten tegenover het Algemeen Dagblad.

Nieuwe vaccinatiecijfers

Tijdens afgelopen weekend kwamen nieuwe cijfers over het aantal gevaccineerde mensen naar buiten. Dankzij een nieuwe rekenmethode kwamen er ineens ruim 120.000 gevaccineerden bij. De Rijksoverheid ging nu zelf schattingen maken over hoeveel mensen gevaccineerd zijn. Dat doen ze omdat volgens hen bepaalde instanties achterlopen met het leveren van vaccinatiecijfers.

Zowel de langdurige zorg als de GGD’en en ziekenhuizen leveren cijfers aan. Volgens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport lopen de vaccinatiecijfers van ziekenhuizen en de langdurige zorg achter. Door de nieuwe schatting zijn er vanaf zondag ineens 120.492 mensen extra ingeënt tegen het coronavirus.

“De vaccinatiecijfers die tot en met 30 januari 2021 op dit dashboard zijn gepubliceerd, bleken in de praktijk vaak niet compleet. Ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg meldden het aantal prikken vaak pas later, waardoor er sprake was van onderreportage. Om toch tot een zo goed mogelijke schatting te komen van het aantal gezette prikken, wordt dit vanaf 31 januari 2021 tijdelijk ondervangen door een rekenkundige aanname”, zo valt te lezen op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

De ziekenhuizen weerspreken echter dat ze achterlopen met het aanleveren van vaccinatiecijfers. In het AD noemen ze deze stelling zelfs ‘apert onjuist‘. “Het landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft namens de ziekenhuizen vanaf 6 januari dagelijks de vaccinatiecijfers gerapporteerd.”

Hoongelach

En niet alleen de ziekenhuizen zetten behoorlijke vraagtekens bij de stelling van het VWS. Ook verschillende politici konden hun ogen niet geloven na het lezen van dit nieuws. Het kwam ‘coronaminister’ Hugo de Jonge dan ook op veel hoongelach te staan.

“De PVV heeft bij nader inzien geen 20 maar 76 zetels. Andere rekenmethode. Wegwezen dus @MinPres Rutte en @hugodejonge“, reageerde oppositieleider Geert Wilders cynisch via Twitter.

We kunnen het tijdens deze crisis natuurlijk niet hebben dat de ziekenhuizen en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met elkaar in de clinch liggen. Maar als Hugo de Jonge met deze ‘nieuwe rekenmethode’ bedoelde dat we de achterstanden zouden inlopen, dan is dit een volstrekt ongeloofwaardige gang van zaken. In dat geval zou hij deze klus beter kunnen doorgeven aan iemand anders.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook