Nieuwe spoedwet onderweg naar Tweede Kamer

Mark Rutte tijdens persconferentie. Bron: Screenshot YouTube/Minister-president Mark Rutte Mark Rutte staat de pers te woord.

Er is een nieuwe spoedwet onderweg naar de Tweede Kamer. Nadat de rechter gistermiddag de omstreden avondklok van tafel had geveegd, gingen bij het demissionaire kabinet alle alarmbellen af. De juridische grondslag waar deze wet op gebaseerd was, bleek onvoldoende. Het kabinet ontwierp dan ook een nieuwe spoedwet, die waarschijnlijk aanstaande donderdag al bediscussieerd wordt in de Tweede Kamer.

Gisteren voelde voor velen toch als een feestje. De rechtbank in De Haag oordeelde namelijk dat de avondklok direct van tafel geveegd moest worden. Gevolg van deze uitspraak was dat de avondklok per direct zou worden opgeheven. Diezelfde avond nog werd deze uitspraak echter tenietgedaan. Een andere rechter besloot namelijk dat de avondklok toch van kracht zou blijven, tot het hoger beroep van aanstaande vrijdag.

De eerste uitspraak van de rechter gold natuurlijk als een klap in het gezicht voor het demissionaire kabinet. Dat gaf minister-president Mark Rutte ook toe tijdens de persconferentie van gister. “Het is natuurlijk een tegenvaller. Daar lopen we niet voor weg. We doen er alles aan om de avondklok te behouden. Die hebben we echt de komende tijd nodig.” Rutte riep daarom ook iedereen op om de avondklok na te leven, ook al zou deze zijn opgeheven door de rechtbank.

De juridische basis waarop de avondklok gebaseerd is, bleek volgens de uitspraak van de rechter niet goed onderbouwd te zijn. Het demissionaire kabinet was gister dan ook druk bezig om een nieuwe spoedwet te ontwerpen. Gisteravond zette de koning al zijn handtekening onder deze wet. Deze is vervolgens doorgestuurd naar de Raad van State, een belangrijke wetgevingsadviseur van de overheid.

De verwachting is dat de nieuwe spoedwet vandaag nog zal arriveren bij de Tweede Kamer. Voordat deze wet erdoorheen gejaagd kan worden, moet deze eerst op goedkeuring rekenen van zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Er moet dus nog eerst over gedebatteerd worden. De Tweede Kamer is echter met reces, zodat ze alle tijd hebben om campagne te voeren voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen.

Zojuist maakte de Telegraaf echter bekend dat de Tweede Kamer zal terugkeren van reces. Volgens bronnen zal er donderdag al gediscussieerd worden over de nieuwe spoedwet. Met deze ‘reparatiewet’ wil het kabinet een nieuwe tik voorkomen tijdens het hoger beroep van aanstaande vrijdag. En dat is ook niet meer dan logisch. Als zo’n draconische maatregel als een avondklok onvoldoende onderbouwd blijkt te zijn, zal het demissionaire kabinet daar eerst eens verantwoordelijkheid over moeten afleggen. De vraag blijft echter of ze dat morgen ook daadwerkelijk zullen doen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook