Rutte ziet heropening terrassen nog niet zitten; Halsema wel

Minister-president Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Minister-president Mark Rutte Minister-president Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Minister-president Mark Rutte

De horeca is helemaal klaar met de verstikkende coronamaatregelen van het demissionaire kabinet. Al maanden trekken ze aan de bel bij politiek Den Haag. Het kabinet heeft nog altijd geen groen licht gegeven voor een heropening. Wel zegt premier Mark Rutte op korte termijn te willen kijken naar welke mogelijkheden er zijn.

De horeca geldt als een van de sectoren die het hardst worden getroffen door de coronamaatregelen van het demissionaire kabinet. Al maanden zijn de deuren van kroegen en restaurants gesloten. De horecasector heeft al regelmatig aan de bel getrokken bij politiek Den Haag, maar die hebben nog geen groen licht gegeven voor eventuele versoepelingen.

De druk op het demissionaire kabinet om de horeca te heropenen neemt fors toe. Het geduld van de horeca is namelijk op. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kondigde eerder deze week zelfs aan de Staat voor de rechter te slepen. “De verplichte horecasluiting drukt disproportioneel op de branche. Keer op keer blijft perspectief uit met als gevolg dat veel horecaondernemers tegen enorme (financiële) problemen aanlopen”, liet de brancheorganisatie weten tegenover het Algemeen Dagblad.

Gister werd echter bekend dat de eerste versoepelingen volgende week zullen worden doorgevoerd. Alle contactberoepen, behalve sekswerk, worden weer toegestaan, evenals sporten in teamverband voor jongeren tot 27 jaar. De horeca kwam echter niet in aanmerking voor versoepelingen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.

Robèr Willemsen, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland, is dan ook woedend. Hij heeft het helemaal gehad met de strenge coronamaatregelen voor de horecasector. Hij zegt zelfs ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ niet eens meer af te keuren. “Ik ga er nu niet toe oproepen, maar ik keur het ook niet af”, laat Willemsen hierover weten in de Volkskrant.

Zelfs Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, roept het demissionaire kabinet nu op een snelle heropening van de terrassen te overwegen. Volgens Halsema is het niet vreemd dat parken volstromen met mensen als het mooi weer is. “Ik roep het kabinet op: kijk begin maart als het mogelijk is naar de terrassen, zodat we de publieke ruimte kunnen reguleren”, zei de Amsterdamse burgemeester in het Parool.

Demissionair minister-president Mark Rutte heeft zojuist echter te kennen gegeven er nog niks voor te voelen om de terrassen weer open te gooien. Zijn verwachting is dat veel mensen weer een biertje buitenshuis gaan drinken, als de terrassen weer open gaan. “Mensen gaan er heen, misschien wel een paar keer per week. Maar in een volgende stap moeten we zeker gaan kijken wat er mogelijk is”, zei Rutte daarover tijdens het coronadebat.

Het feit dat een heropening van de buitenterrassen een aanzuigende werking kan hebben, is mijns inziens ook te wijten aan het coronabeleid van dit kabinet. Juist omdat de kroegen zolang dicht zijn geweest, zullen veel mensen willen genieten van een biertje op het terras. Zeker met dit mooie lenteweer.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.