Nu al 10.000 briefstemmen ongeldig verklaard

Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken. Bron: Screenshot Youtube/FVD Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken. Bron: Screenshot Youtube/FVD

De Tweede Kamerverkiezingen van volgende week zullen anders verlopen dan we gewend waren. Het coronavirus heeft voor flink wat kopzorgen gezorgd in politiek Den Haag. Desondanks besloot het demissionaire kabinet dat de verkiezingen gewoon doorgang konden vinden. Wel zijn er extra maatregelen genomen. Zo zijn de stembussen voor drie dagen geopend en mogen alle 70-plussers hun stem per post uitbrengen. Het stemmen per brief blijkt echter de nodige voeten in de aarde te hebben. Zo werd gister duidelijk dat 10.000 briefstemmen nu al ongeldig zijn verklaard.

Voor een grote groep mensen zullen dit de belangrijkste verkiezingen worden die ze tot nog toe hebben meegemaakt. Vooral de groep die na tien jaar VVD-beleid klaar is met Mark Rutte, krijgen een unieke kans om hem weg te stemmen. Deze verkiezingen verlopen echter anders dan anders. Dat komt door het coronavirus. Zo wordt er bijvoorbeeld een lagere opkomst verwacht.

Om dat tegen te gaan heeft het demissionaire kabinet een aantal maatregelen genomen. Zo kunnen kiezers nu op meerdere dagen hun stem uitbrengen. Op 15, 16 en 17 maart zijn de stembussen open. Daarnaast mogen meer mensen hun stem per post uitbrengen. Het kabinet heeft besloten dat ook alle 70-plussers het recht hebben om per brief te stemmen. Deze mensen zijn volgens de beleidsbepalers extra kwetsbaar voor het coronavirus.

Het stemmen per post is echter niet zonder risico’s. Op deze manier je stem uitbrengen zou te ingewikkeld zijn. Om dat te testen werd vorige maand een experiment georganiseerd in Den Haag. Een grote groep mensen mocht hun stem per post uitbrengen. Maar liefst de helft van de uitgebrachte stemmen zouden tijdens de echte verkiezingen ongeldig worden verklaard, zo luidde de conclusie. “Wat ik ernstig vind, is dat de mensen dachten dat ze alles goed hadden gedaan. Ze waren opgelucht, waren blij en vonden het allemaal eenvoudig. Als deze aantallen zich landelijk vertalen, dan wordt het een drama”, zei Jacques de Wit van Leer Zelf Online daarover tegen Omroep West.

Ondanks dit zorgwekkende resultaat heeft het demissionaire kabinet toch besloten dat briefstemmen voor een grote groep mensen mogelijk gemaakt moet worden. Ze komen echter van een koude kermis thuis. Gisteravond bleek dat van de tot nu toe uitgebrachte briefstemmen zo’n 2,5 procent ongeldig is verklaard. Het gaat hier om zo’n 10.000 uitgebrachte stemmen. De desbetreffende briefstemmen zaten in de verkeerde envelop.

Niet iedereen was blij met deze beslissing. Zo stapte de Partij voor de Dieren naar de rechter, omdat ze het belachelijk vonden dat deze regeling alleen voor 70-plussers zou gelden. Volgens de partij van Esther Ouwehand zijn er ook andere kwetsbaren onder de zeventig, die niet het risico willen lopen tijdens de verkiezingen besmet te raken met het coronavirus. Volgens de partij zou deze regeling zelfs het gelijkheidsbeginsel aantasten. De rechter ging echter niet in dat verhaal mee. En dat is maar goed ook, gezien de bovengenoemde cijfers.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook