NVJ ‘not amused’ over twitterbericht Geert Wilders

Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers

Geert Wilders heeft de woede van de Nederlandse journalistiek over zichzelf afgeroepen. Afgelopen zaterdag slingerde de PVV-leider een tweet de wereld in, waarin hij journalisten “tuig van de richel” noemde. Verschillende hoofdredacteuren van grote landelijke media hebben met verontwaardiging gereageerd op de tweet van Wilders. Inmiddels heeft ook de NVJ zich in deze discussie gemengd. 

Het is algemeen bekend dat PVV-leider Geert Wilders, over het algemeen, geen fan is van journalisten. Om vermoedelijk zijn goede wil te tonen verschijnt hij nog weleens voor de camera’s van GeenStijl en Ongehoord Nederland. Andere media hebben vaak het nakijken. De Venlose politicus verschijnt ook zelden in talkshows.

Afgelopen weekend vloog Geert Wilders echter uit de bocht. Hij slingerde een twitterbericht de wereld in, waarin hij stevige kritiek uitte richting de Nederlandse journalistiek. “Journalisten zijn – uitzonderingen daargelaten – gewoon tuig van de richel”, zo luidde zijn boodschap. FvD-leider Thierry Baudet was het volmondig met Wilders eens. “Is zo”, reageerde hij op de tweet van de PVV-voorman.

 

Hoofdredacteuren

Het twitterbericht kwam Wilders op forse kritiek te staan. Volgens NRC Handelsblad noemen verschillende hoofdredacteuren van gezaghebbende media de tekst “kwalijk” en “gevaarlijk”. “Ik snap zijn frustratie over de pers best, en soms heeft hij met zijn kritiek ook gelijk. Maar dit soort uitlatingen kan door onverlaten worden opgevat als een aanmoediging om de vijandige houding tegenover de pers in daden om te zetten”, liet Paul Jansen, hoofdredacteur van de Telegraaf, weten aan de krant.

Ook Hans Nijenhuis, de afzwaaiende hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad, signaleert het gevaarlijke aspect van de tweet. “Woorden zijn niet gratis, en geweld tegen journalisten neemt echt toe. Niet alleen van columnisten, maar ook van bijvoorbeeld een doodgewone verslaggever van een regionale krant op een markt.”

Marcel Gelauff, hoofdredacteur van de NOS, legt vooral de nadruk op het belang van een vrije pers in een democratie. “De journalistiek is een belangrijk fundament van de samenleving en de democratie. Die dien je dus te beschermen.” Hans Nijenhuis is het volmondig met hem eens. “Journalisten zijn de ogen en oren van de samenleving. Als je die ogen dichtslaat, zien ze niets meer.”

 

NVJ

Het moge duidelijk zijn dat de hoofdredacteuren geen goed woord over hebben voor de boodschap van Geert Wilders. De oppositieleider heeft door zijn omstreden tweet ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) op zijn dak gekregen. “Journalisten zwart maken is de rechtstaat zwart maken. Het maakt het journalisten onmogelijk om hun werk te doen. Politici zouden beter moeten weten. Benader elkaar op inhoud, nooit op ongefundeerde stigma’s”, reageerde algemeen secretaris Thomas Bruning op het twitterbericht.

Als klap op de vuurpijl wil de NVJ een gesprek met Geert Wilders. “De NVJ vindt dat dit soort uitspraken nu juist de agressiviteit die journalisten steeds meer ervaren legitimeert. We maken ons daar ernstig zorgen over en willen Wilders daarvan bewust maken.”

Geert Wilders voelt daar echter helemaal niks voor en besloot nog maar eens stevig uit te halen richting de NVJ. “Doe niet zo hypocriet NVJ. De keren dat door jullie media onwaarheden en rotzooi is verspreid waarin ik jarenlang als xenofoob, extreem-rechts, racist, ondemocratisch of nazi ben neergezet zijn ontelbaar. En natuurlijk ben ik tegen geweld, altijd en tegen iedereen.”

Steun uw favoriete magazine! Met slechts €1 per maand kunt u nieuwe content mogelijk maken. Doneer daarom aan The Politics Post. Volg ons ook op Twitter en Facebook