Ollongren past procedure poststemmen aan na ongeldig verklaarde stemmen

Kajsa Ollongren op D66-congres. Bron: Screenshot YouTube/D66 Kajsa Ollongren op D66-congres. Bron: Screenshot YouTube/D66

Het stemmen per post is een groot thema tijdens deze verkiezingen geworden. Vanwege het coronavirus heeft het demissionaire kabinet besloten dat ook alle 70-plussers hun stem per brief mogen uitbrengen. Het blijkt de nodige voeten in de aarde te hebben. Zo zijn er al talloze stemmen ongeldig verklaard. Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, heeft vandaag kenbaar gemaakt de procedure omtrent poststemmen te zullen aanpassen.

De Tweede Kamerverkiezingen zijn in volle gang. De stembussen zijn geopend en de politieke partijen zetten de eindsprint in om op de valreep nog zoveel mogelijk zetels binnen te slepen. Poststemmen spelen een belangrijke rol. Door het coronavirus heeft het demissionaire kabinet besloten dat ook alle 70-plussers hun stem per brief mogen uitbrengen. Tijdens deze verkiezingen blijkt echter dat deze manier van stemmen de nodige voeten in de aarde heeft.

Zo werd er voor de verkiezingen een groot experiment in Den Haag georganiseerd. Een groep mensen mocht hun stem per post uitbrengen. De uitslag van dit experiment was erbarmelijk. Meer dan de helft van de uitgebrachte stemmen zou tijdens de echte verkiezingen ongeldig worden verklaard. “Wat ik ernstig vind, is dat de mensen dachten dat ze alles goed hadden gedaan. Ze waren opgelucht, waren blij en vonden het allemaal eenvoudig. Als deze aantallen zich landelijk vertalen, dan wordt het een drama”, zei Jacques de Wit van Leer Zelf Online tegenover Omroep West.

Desondanks besloot Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, dat het poststemmen gewoon doorgang kon vinden. Het demissionaire kabinet komt echter van een koude kermis thuis. Zo werd er vorige week duidelijk dat al 2,5 procent, zo’n 10.000 stemmen, van alle uitgebrachte poststemmen ongeldig zijn verklaard. Als klap op de vuurpijl maakte de gemeente Bernheze gistermiddag bekend dat 8,5 procent van alle uitgebrachte poststemmen ongeldig zijn verklaard, omdat ze verkeerd zijn opgestuurd. Normaliter ligt dit percentage op 0,3 procent.

Je zou dus voorzichtig kunnen concluderen dat de overheid er niet in is geslaagd om aan deze groep duidelijk te maken, hoe ze op een correcte manier hun stem per post moeten uitbrengen. Dat heeft nu ook demissionair minister Kajsa Ollongren door. Ze erkent de problemen en heeft besloten de procedure omtrent poststemmen aan te passen. Op deze manier hoopt de minister dat de nu ongeldig verklaarde stemmen alsnog opgenomen kunnen worden in de einduitslag. “Meer concreet heb ik gevraagd of er ruimte gegeven kan worden aan de briefstembureaus om de briefstembiljetenvelop te openen om te bezien of daar een stempluspas in zit. Zowel de Raad van State als de Kiesraad hebben mij gisteravond laten weten ruimte te zien voor deze procedurele werkwijze”, schrijft Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

Er zal vandaag nog wel meer informatie over deze verandering naar buiten gebracht worden. Maar alle voorspellingen van de opportunisten die dachten dat het stemmen per post voor weinig problemen zou zorgen, zijn genadeloos tenietgedaan. Het poststemmen heeft voornamelijk voor chaos gezorgd. De overheid is er niet in geslaagd om duidelijk te maken hoe de procedure omtrent poststemmen eruit ziet. Dat is iets wat de Staat zichzelf mag aanrekenen. Hopelijk slaagt mevrouw Ollongren er vandaag wel in om dit probleem op een ordentelijke manier op te lossen. In een democratie telt tenslotte iedere stem.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook