OM acht Thierry Baudet onschuldig aan het ronselen van stemmen

Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/FVD Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Tijdens de verkiezingscampagne slaagde Thierry Baudet er regelmatig in om ophef te veroorzaken. Zo kreeg de leider van Forum voor Democratie onlangs nog een geldboete opgelegd, omdat hij tijdens een campagnebijeenkomst in Urk diverse coronamaatregelen heeft geschonden. Daarnaast raakte Baudet in opspraak, omdat hij zijn achterban zou hebben opgeroepen zoveel mogelijk volmachten ‘te regelen’. Het Openbaar Ministerie oordeelde donderdag echter dat de FvD-voorman zich niet schuldig heeft gemaakt aan het ronselen van stemmen. 

Het is Thierry Baudet wel toevertrouwd dat hij soms uit de bocht vliegt. Talloze voorbeelden hebben zich inmiddels al opgestapeld. Ook tijdens de verkiezingscampagne maakte de FvD-leider het af en toe te bont. Zo besloot Forum voor Democratie het land in te gaan om campagne te voeren, ondanks de strenge coronamaatregelen. Met de zogeheten ‘vrijheidskaravaan’ trok Thierry Baudet met zijn team het hele land door, om zoveel mogelijk kiezers ervan te overtuigen op Forum voor Democratie te stemmen. De FvD-campagne trok al snel veel bekijks waardoor verschillende coronamaatregelen, zoals de 1,5 meterregel, moeilijker te handhaven werden.

 

Urk

In Urk ging het echter volledig mis. Honderden mensen waren in het vissersdorpje aanwezig om de campagnebijeenkomst van Forum voor Democratie bij te wonen. Verschillende coronamaatregelen hadden daardoor het nakijken. Zo werd de 1,5 meterregel niet gehandhaafd, schudde Thierry Baudet talloze handen en besloot hij met zijn team een visje te eten in een restaurant. Nederland zat op dat moment nog midden in een harde lockdown.

Baudet heeft mensen niet persoonlijk benaderd of aangesproken om hun stempas in te vullen en af te geven

 

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland vond dat deze taferelen niet door de beugel konden en besloot zelfs een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. “Alle feiten gaan op een rijtje gezet worden. Of we tot vervolging overgaan ligt onder meer aan wat daaruit komt”, zei OM-woordvoerder Mary Hallebeek destijds tegen het Algemeen Dagblad. “Vervolging is ook onder meer afhankelijk van of Baudet bijvoorbeeld besprongen is door anderen en hij er zelf niet veel aan kan doen of dat hij bewust de regels heeft overtreden.”

 

Coronaboete 

Een paar weken later moest Thierry Baudet zich melden bij het politiebureau in Emmeloord. Daar moest de FvD-voorman zich verantwoorden voor de campagnebijeenkomst in Urk. Bij aankomst hekelde Baudet het feit dat hij vervolgd zou gaan worden. “Ik had nooit gedacht dat dit in mijn Nederland zou gebeuren”, zei de omstreden politicus tegenover PowNed. “De klassenjustitie die we nu zien is stuitend. Grapperhaus gaat lekker trouwen, Femke Halsema laat een demonstratie doorgaan met duizenden mensen, Wopke Hoekstra gaat schaatsen, Rob Jetten zat in de sportschool en Hugo de Jonge gaat zonder mondkapje naar de winkel. Van geen van die mensen heb ik een vervolging gezien.”

Ondanks deze argumenten besloot het Openbaar Ministerie alsnog een coronaboete van 95 euro aan Thierry Baudet op te leggen. “Aanleiding voor de boete zijn de beelden op zijn twitteraccount en in de media waarop te zien is dat de politiek leider geen 1,5 meter afstand houdt tot omstanders. Nu dit tijdens de manifestatie op Urk niet is gebeurd, en Baudet deze regels zelf niet in acht heeft genomen, kan een strafrechtelijke reactie niet uitblijven”, lichtte het OM destijds toe.

 

Ronselen van stemmen

De campagnebijeenkomst in Urk vormde echter niet de enige reden waardoor Thierry Baudet tijdens de verkiezingscampagne onder vuur kwam te liggen. In een filmpje op YouTube zou de FvD-voorman namelijk een verkapte oproep hebben gedaan om volmachten ‘te regelen’. “Als je niet stemt, dan telt je stem niet mee en daarom is het zo belangrijk dat mensen die FVD een warm hart toedragen in hun omgeving mensen enthousiasmeren om volmachten aan hen af te geven. Mensen die misschien niet zo politiek betrokken zijn, die willen misschien wel een volmacht geven en dan kun je dus toch meermaals stemmen. Dus één persoon kan vier keer stemmen eigenlijk, als je maar die volmachten kunt regelen”, zei Baudet destijds op het filmpje.

Het ronselen van stemmen is echter strafbaar. Het ministerie van Binnenlandse Zaken besloot direct een onderzoek in te stellen naar de uitspraken van de FvD-voorman.

Sven Kockelmann besloot op zijn beurt Thierry Baudet eens stevig aan de tand te voelen. Tijdens het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1, kwam Baudet terug op zijn eerdere uitspraken. Zo had zijn oproep naar eigen zeggen vooral het doel om zijn achterban te ‘enthousiasmeren’. “Dat wil ik rechtzetten. Er zijn heel veel stemmers, ook onder onze leden, die wel willen stemmen op Forum voor Democratie, maar die dat op een of andere manier niet kunnen doen. Ik wil ook helemaal niet mensen onder druk zetten. Ik wil wel onze leden enthousiasmeren om als mensen in hun omgeving niet kunnen of willen stemmen, om dan die machtiging te accepteren.”

Hij heeft geen druk uitgeoefend op mensen om dat te doen; het initiatief om een volmacht te verlenen ligt ook na zijn toespraak bij de kiezer

 

Tijdens het interview maakte Baudet duidelijk dat hij nooit de bedoeling heeft gehad om zijn kiezers op te roepen zoveel mogelijk volmachten te ronselen. De FvD-lijsttrekker riep zijn volgers dan ook op om dat vooral niet te doen.

 

Onschuldig

Het Openbaar Ministerie is inmiddels tot dezelfde conclusie gekomen. Volgens de Kieswet is er pas sprake van het ronselen van stemmen wanneer iemand anderen aanspreekt of persoonlijk benadert ‘ten einde hen te bewegen het formulier op hun stempas, bestemd voor het stemmen bij volmacht, te ondertekenen en deze pas af te geven’, citeert ThePostOnline. Tevens moet er sprake zijn van ‘stelselmatigheid’.

Volgens het Openbaar Ministerie voldoet de oproep van Thierry Baudet niet aan de geschetste criteria en zijn er geen strafbare feiten gepleegd. “Baudet heeft mensen niet persoonlijk benaderd of aangesproken om hun stempas in te vullen en af te geven. Hij heeft geen druk uitgeoefend op mensen om dat te doen; het initiatief om een volmacht te verlenen ligt ook na zijn toespraak bij de kiezer. Bovendien ging het om een eenmalige uitzending en is er geen sprake van stelselmatigheid.”

Steun uw favoriete magazine! Met slechts €1 per maand kunt u nieuwe content mogelijk maken. Doneer daarom aan The Politics Post. Volg ons ook op Twitter en Facebook.