Onderwijs krijgt financiële impuls van 8,5 miljard euro

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. Bron: Screenshot YouTube/SGP

Het demissionaire kabinet heeft vandaag besloten om een steunpakket ter waarde van 8,5 miljard euro toe te kennen aan het onderwijs. Deze enorme zak met geld moet helpen de corona-achterstanden weg te werken. Zo hoeven studenten nu slechts de helft van hun collegegeld te betalen.

De aanhoudende coronamaatregelen dreunen door in ongeveer alle facetten van de Nederlandse samenleving. De roep om de basis-en middelbare scholen weer open te gooien klinkt steeds luider. Eerder gaven onderwijsinstellingen uit Amsterdam en Rotterdam al aan dat de huidige situatie niet langer houdbaar meer is. Ze schreven dan ook een brandbrief aan minister Arie Slob (Onderwijs). Nu laat echter ook het hoger beroepsonderwijs van zich horen.

Zo was er vandaag een demonstratie gaande op het Plein in Den Haag. Verschillende scholieren en studenten kwamen bij elkaar om aan het demissionaire kabinet duidelijk te maken, dat alle onderwijsinstellingen zo snel mogelijk hun deuren weer moeten openen. Deze demonstratie moet gezien worden als een ‘noodkreet’, zo valt te lezen op Omroep West. Studenten geven namelijk aan dat ze te kampen hebben met mentale problemen. Zo werd onlangs bekend dat 69% van de jongeren momenteel eenzaamheid ervaart.

Vandaag heeft het demissionaire kabinet bekend gemaakt dat ze een flinke zak met geld aan het onderwijs zullen spenderen. In de aankomende 2,5 jaar krijgt het onderwijs een bedrag van 8,5 miljard euro toegespeeld. Volgens de Telegraaf gaat er 5,8 miljard naar basis- en middelbare scholen. 2,7 miljard gaat naar mbo’s en het hoger onderwijs.

Deze enorme zak met geld moet de opgelopen achterstanden die zijn ontstaan door de coronacrisis wegwerken. Zo komt er compensatie voor studenten die studievertraging hebben opgelopen. Ze hoeven nu slechts de helft van hun collegegeld te betalen. Volgens minister Ingrid van Engelshoven krijgen studenten nu meer ‘ademruimte’ door dit steunpakket.

Ook andere politieke partijen, zoals de VVD, hebben zich positief uitgelaten over dit steunpakket. Dat geldt ook voor Sigrid Kaag. “Niemand heeft om deze crisis gevraagd, maar sommigen worden harder geraakt dan anderen. Studenten, scholieren en hun ouders verdienen hulp en een uitgestrekte hand”, liet ze weten op Twitter.

Eerder pleitte Sigrid Kaag er al voor om tien miljard euro in het onderwijs te investeren. De D66-lijsttrekker ziet voor het onderwijs een sleutelrol weggelegd voor het herstel van onze economie, als de coronacrisis eenmaal achter de rug is. “Er is een Marshallplan voor onderwijs nodig. Laat anderen mij dan maar overtuigen dat er ook een alternatief is om de economie te herstellen. Die weg ís er niet”, liet ze weten in het Algemeen Dagblad. Haar gebeden lijken gehoord.

Ook als er binnenkort een nieuw kabinet aantreedt waar onderwijs niet de hoogste prioriteit heeft, kunnen de scholen alsnog rekenen op de 8,5 miljard euro die vandaag door het demissionaire kabinet is toegezegd. “Dit bedrag staat”, zei Ingrid van Engelshoven hierover tijdens de persconferentie. “Het onderwijs moet er ook op kunnen vertrouwen dat ze met dit geld kunnen investeren. Bijvoorbeeld in extra mensen.”

Het onderwijs kan dus op een flinke zak met geld rekenen om de corona-achterstanden weg te werken. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar volgens mij hebben studenten ook behoefte aan social contact. Minister Arie Slob formuleerde het erg treffend. “Dit is een fijne dag in een niet zo fijne tijd.”

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook. Wij hebben uw steun erg hard nodig!