Onderwijsdebat gecanceld vanwege deelname PVV

Harm Beertema. Bron: Screenshot YouTube/PVV Media Harm Beertema spreekt de Tweede Kamer toe.

Het onderwijsdebat wat morgen op het programma zou staan, is door De Algemene Onderwijsbond gecanceld. De bond heeft moeite met de deelname van de PVV, omdat ze zich totaal niet kunnen vinden in de standpunten van deze partij. Onder druk van boze leden heeft deze organisatie besloten het gehele debat af te blazen.

Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat demissionair minister-president Mark Rutte het Forum van Democratie van Thierry Baudet definitief uitsluit van regeringsdeelname. Aanleiding hiervoor zijn de WhatsApp-berichten die Baudet en andere kopstukken van zijn partij naar elkaar toegestuurd hebben. Een paar dagen later maakte Rutte kenbaar er ook niks voor te voelen om weer samen in zee te gaan met de PVV.

Het uitsluitspel heeft echter een nieuw dieptepunt bereikt. Op 16 februari zou De Algemene Onderwijsbond (AOB) namelijk een debat over onderwijs organiseren. Voor dit debat waren de grootste partijen uitgenodigd. Harm Beertema zou namens de PVV deelnemen aan het debat. Gister is echter besloten om het debat te cancellen. Boze leden maakten bezwaar tegen de deelname van Harm Beertema. Het AOB is daarvoor gezicht en heeft besloten om het debat te schrappen.

‘Het hoofdbestuur van de AOb heeft geconstateerd dat het programma voor de verkiezingen van de PVV dermate afstand neemt van alles waar de AOb in missie en visie voor staat dat het hoofdbestuur genoodzaakt is de uitnodiging aan de PVV in te trekken. Dit heeft dermate impact op de inhoud van het debat dat afgelasten op dit moment de enige optie is’, zo valt er te lezen op hun website.

PVV-leider Geert Wilders reageert furieus op de beslissing van De Algemene Onderwijsbond. Hij vindt het ongehoord dat een gekozen politieke partij nu ook al wordt uitgesloten voor deelname aan een debat. “Debat gecanceld omdat de #PVV@harmbeertema mee zou doen en de Algemene Onderwijsbond de standpunten van de partij van anderhalf miljoen Nederlanders niet bevalt. Wat een laffe anti-democraten die lui van de @AObtweets. Walgelijk”, zo deelde hij mede op Twitter.

En ook de man waar het om gaat, Harm Beertema, heeft teleurgesteld gereageerd op het schrappen van het onderwijsdebat. Ook hij deed dat via Twitter. “.@AObtweets, de onderwijsbond van @FNV. De bond van inclusie en gelijkheid. De bond voor iedereen, behalve voor #PVV’ers . Onderwijsdebat gaat niet door vanwege PVV.”

En dit is natuurlijk een nieuw dieptepunt in het uitsluiten van gekozen politieke partijen. Enorm veel mensen kunnen zich niet vinden in de standpunten van de PVV. Dat is ieders goed recht. Maar om vervolgens een partij uit te sluiten om deel te nemen aan een debat, gaat mijns inziens een stap te ver. Als je het fundamenteel oneens bent met een politieke partij, moet je hun ideeën bestrijden in het politieke debat. Dat doe je niet door een gekozen partij, die eveneens hoog in de peilingen staat, uit te sluiten en een debat over een zeer belangrijk onderwerp te schrappen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook