Onenigheid binnen CDA na Omtzigtgate houdt aan

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Bron: Screenshot YouTube/Pieter Omtzigt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Bron: Screenshot YouTube/Pieter Omtzigt

Het CDA tast nog altijd in het duister omtrent de wensen van Pieter Omtzigt na de beruchte ‘Pieter Omtzigt, functie elders’-passage. De partij weet niet zeker of de Twentenaar kabinetsdeelname ziet zitten, als VVD-leider Mark Rutte wederom minister-president wordt. Ook binnen het CDA heerst nog onenigheid. Volgens dagblad Trouw zijn partijvoorzitter Marnix van Rij en demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld zelfs naar voren geschoven om de gemoederen tot bedaren te brengen. 

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft zich in recordtempo ontpopt als de populairste politicus van Nederland. Nadat de pitbull van het Binnenhof, samen met onder andere SP-Kamerlid Renske Leijten, erin slaagde de deksel van de beerput omtrent de toeslagenaffaire te trekken, wordt zijn naam regelmatig genoemd in diverse talkshows en kranten. Al snel werd duidelijk dat Omtzigt oververmoeid was geraakt. Sinds twee maanden zit de Twentenaar thuis en werkt hij aan zijn herstel.

Desalniettemin bleef zijn populariteit ongekend groot. Met ruim 340.000 voorkeursstemmen harkte hij hoogstpersoonlijk vier Kamerzetels binnen voor het CDA. En dat terwijl de christendemocraten tijdens de verkiezingen in totaal vier zetels inleverden, waardoor ze momenteel slechts vijftien stoeltjes in de Tweede Kamer mogen bezetten.

Zonder donaties heeft de kritische journalistiek geen kans van slagen. Help mee nieuwe content te creëren en doneer aan The Politics Post!

Alle inspanningen van Omtzigt ten spijt; er lijkt momenteel geen sprake van een warme verstandhouding te zijn tussen hem en de CDA-partijtop. Volgens HP/De Tijd is Omtzigt namelijk slachtoffer geworden van een ‘fluistercampagne‘ afkomstig vanuit zijn eigen partij. Het opinieblad noemde een column van Telegraaf-journalist Wouter de Winther als voorbeeld.

“Het beeld dat ontstaat is dat van een ‘labiel’ politicus. Het directe gevolg van een ‘fluistercampagne’ van de CDA-top richting Omtzigt, zo bevestigt een bron met kennis van de situatie. Immers de informatie waarop De Telegraaf zich baseert kan alleen afkomstig zijn uit de boezem van het CDA en is volgens een andere bron ‘zwaar aangezet’ om Omtzigt zo te beschadigen”, zo schreef HP/De Tijd-journalist Ton F. van Dijk destijds.

Met het formatieproces in volle gang is het voor de partij noodzakelijk om een stabiele factor te worden. Mark Rutte gaf eerder namelijk te kennen het CDA als ideale coalitiepartner te beschouwen. Omtzigt werkt thuis echter nog altijd aan zijn herstel, waardoor de partij in het duister tast over de wensen van de Twentenaar. Volgens dagblad Trouw kan het CDA geen verdere stappen in het formatieproces zetten zonder Pieter Omtzigt.

Ook binnen de partij heerst nog altijd onenigheid. Om een eventuele scheuring tussen Pieter Omtzigt en partijleider Wopke Hoekstra te voorkomen, heeft het CDA zelfs partijvoorzitter Marnix van Rij en demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) naar voren geschoven om de gemoederen tot bedaren te brengen.

Voor het CDA is het belangrijk om te weten of Pieter Omtzigt überhaupt nog in een nieuw kabinet wil stappen, waar VVD-leider Mark Rutte wederom opperhoofd van is. Dat is ook niet zo gek na alle ophef over de ‘Pieter Omtzigt, functie elders’-passage. Mocht het CDA alsnog de ambitie hebben om mee te regeren, dan zal iemand een flinke scheut water bij de wijn moeten doen. Anders lijkt eventuele kabinetsdeelname volstrekt onhaalbaar. Een stabiel kabinet kan immers niet gevormd worden door instabiele partijen.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook