Onvrede over aanpak Herman Tjeenk Willink

Joost Eerdmans. Bron: Screenshot Twitter/JA21 Joost Eerdmans. Bron: Screenshot Twitter/JA21

Er heerst grote onvrede bij diverse partijen over de aanpak van Herman Tjeenk Willink. De nieuwe informateur moet de eerste stappen richting een nieuw te vormen kabinet zetten en het beschadigde vertrouwen zien te herstellen. Een aantal partijen vinden echter dat de PvdA-coryfee daar niet in slaagt. Daarnaast hekelen ze de werkwijze van Tjeenk Willink. 

Het formatieproces draait op volle toeren. Vandaag mogen de acht grootste partijen voor een tweede keer in gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink. Gisteren waren de kleinere partijen aan de beurt. Na Omtzigtgate staat de PvdA-coryfee voor een hels karwei. Hij moet de eerste stappen richting een nieuw te vormen kabinet zetten, maar ook het onderlinge vertrouwen tussen de politieke partijen zien te herstellen. Dat gaat echter nog niet van harte.

Begin deze maand ontstond er namelijk ophef over de aanpak van Tjeenk Willink. JA21-leider Joost Eerdmans diende eerder een motie in die ervoor moet zorgen dat naast het eindverslag, ook de gespreksverslagen geopenbaard moeten worden. Deze motie werd door een overweldigende meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer. Volgens Eerdmans lijkt Tjeenk Willink deze motie echter links te laten liggen. “Het is een opdracht aan de informateur om die gespreksverslagen openbaar te maken”, zei de nieuwbakken fractievoorzitter destijds tegen het Algemeen Dagblad.

Zonder donaties heeft de kritische journalistiek geen kans van slagen. Help mee nieuwe content te creëren en doneer aan The Politics Post!

“Bijna de gehele Tweede Kamer heeft vóór de ingediende motie gestemd. Dit voorstel is de eerste stap op weg naar een nieuwe cultuur. Dat veegt de heer Tjeenk Willink nu in een klap van tafel. Dat is een slecht begin. Wij noemen het een valse start. We moeten gewoon open kaart spelen in deze fase van het proces.”

Deze week lijkt de onvrede nog niet te zijn weggezakt. De nieuwe informateur heeft zich zelfs de woede van Geert Wilders op zijn hals gehaald. Herman Tjeenk Willink stuurde maandag een notitie naar alle fractievoorzitters, die hij vandaag met hen zal bespreken. De naam van Mark Rutte werd geen enkele keer in de brief genoemd, terwijl de VVD-leider toch een motie van afkeuring aan zijn broek heeft gekregen. De PVV-leider vindt dat de informateur zich niet onafhankelijk opstelt. “Ik weet niet waar de goede man mee bezig is, maar het heeft weinig met het wekken van vertrouwen te maken. Als hij niet terugkeert op het rechte pad is het beter dat er iemand anders komt”, zo tikt het AD op.

Daarnaast is Wilders verbolgen over de werkwijze van Herman Tjeenk Willink. Hij maakte het verwijt dat de nieuwe informateur te weinig met politici spreekt, maar zich wel laat bijpraten door de Algemene Rekenkamer, de Nationale Ombudsman en de Raad van State. Ook voor Joost Eerdmans is de werkwijze van Tjeenk Willink een doorn in het oog. “Ik vind dat hij zich niet aan zijn opdracht houdt. Allerlei hotemetoten worden hier naar binnen gereden om blijkbaar te praten over een plan hoe we verder moeten. Terwijl de vraag ‘hoe gaan we verder met Rutte om?’ verder niet wordt beantwoord. In plaats van herstel van vertrouwen is het business as usual. Dat valt ons zwaar tegen.”

Voor de camera van GeenStijl verduidelijkt de JA21-leider nogmaals zijn standpunt. “Ik heb de indruk dat ze het in de tijd zetten, waardoor ze hopen dat het overwaait. Dat is natuurlijk niet de reden waarom we een motie van wantrouwen hebben ingediend en zelfs een motie van afkeuring hebben aangenomen. Daar zit veel meer onder. Dat wordt een beetje vergeten.”

Ook Geert Wilders was niet te beroerd om tekst en uitleg te geven. “Je kan de Rutte-doctrine alleen maar afschaffen als de heer Rutte zelf, de veroorzaker van die doctrine, het veld ruimt. Je kan niet een nieuwe cultuur hebben waarin de veroorzaker van dat alles gewoon aan de macht blijft.”

De onvrede zit zelfs zo diep dat Joost Eerdmans een tussentijds debat aanvroeg met informateur Herman Tjeenk Willink. Dat verzoek werd echter door een ruime meerderheid afgewezen.

De Tweede Kamer neemt zichzelf totaal niet serieus. Herman Tjeenk Willink moet het beschadigde vertrouwen zien te herstellen. Daar waren alle partijen het mee eens. Op het moment dat de informateur van die opdracht dreigt af te wijken en een politieke partij vraagt een debat hierover aan, vermoedelijk met de bedoeling om hem bij te sturen, geeft de Tweede Kamer niet thuis. Als het onderlinge vertrouwen aan het eind van de rit niet hersteld blijk te zijn, dan moet de Haagse regentenkliek niet zitten piepen als er uiteindelijk niks veranderd is.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook