Ook Hugo de Jonge ‘verslikt’ zich in coronaregels

Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is in een winkel op de foto gegaan zonder mondkapje. De Telegraaf kreeg de foto in handen en maakte hier een bericht van. De verontwaardiging is wederom groot. De Jonge is namelijk de zoveelste minister die zich ‘verslikt’ in de eigen coronaregels.

Sinds het coronavirus z’n intrede heeft gedaan in Nederland, kwam er een stortvloed aan nieuwe regelgeving over ons heen. Deze regels moeten ervoor zorgen dat het coronavirus de kop wordt ingedrukt en dat de ziekenhuizen niet overbelast raken. Zo zitten we momenteel in een ‘harde lockdown’, is er een avondklok, moeten we anderhalve meter afstand van elkaar houden en moeten er mondkapjes worden gedragen.

Het naleven van al deze regels valt zwaar. Dat blijkt ook te gelden voor de politici die deze regels hebben bedacht en ingevoerd. Zo besloot Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, dat zijn bruiloft gewoon doorgang kon vinden. Er werden een aantal foto’s genomen en deze lekten uit in de media. Op deze foto’s was te zien hoe de 1,5 meterregel aan de laars werd gelapt. Hij legde verantwoording af in de Tweede Kamer, maar bleef desondanks toch aan als minister.

Vorige week ging CDA-lijsttrekker en demissionair minister Wopke Hoekstra in de fout. Hij was op werkbezoek in Thialf. Hij kon het echter niet nalaten om zijn schaatsen aan te trekken en een aantal rondjes te schaatsen samen met Sven Kramer. De overdekte schaatsbaan is echter al sinds december gesloten ‘voor het gewone publiek’, vanwege de coronamaatregelen. Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg, noemde de actie van Hoekstra zelfs ‘een beetje dom‘. De CDA-lijsttrekker ging dan ook door het stof. “Ik had het natuurlijk niet moeten doen. Ik had de verleiding moeten weerstaan. Ik had die schaatsen gewoon niet aan moeten doen.”

Als klap op de vuurpijl lekte er gisteravond een foto van minister Hugo de Jonge uit. Op die foto was de CDA-minister te zien in een winkel. Hij droeg daar geen mondkapje. In de Telegraaf liet de ‘coronaminister’ weten dat het een onhandige actie was. “Ondanks voldoende onderlinge afstand had ik ook tijdens de foto dat mondkapje beter op kunnen houden.”

De verontwaardiging is wederom groot. Net als bij de bruiloft van Grapperhaus en de scheve schaats van Wopke. De Jonge is alweer de zoveelste minister die zich ‘verslikt’ in de huidige coronaregels. Maar als de beleidsmakers daar al moeite mee hebben, hoe kunnen ze dat dat dan wel blijven verwachten van de Nederlandse samenleving? Hoe valt dit nog te verkopen? Ik vrees dat het antwoord duidelijk is.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook. Wij hebben uw steun erg hard nodig!