Ook Nederland zegt AstraZeneca-vaccin voorlopig gedag

Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/FVD Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Er zijn weer problemen opgedoemd omtrent het AstraZeneca-vaccin. Vorige week lieten verschillende (Europese) landen weten te stoppen met het gebruik van dit vaccin. Zo zijn er verschillende meldingen gedaan van bloedproppen na de inenting. Minister Hugo de Jonge gaf eerder nog aan gewoon door te gaan met het gebruik van dit vaccin. Gisteravond werd echter duidelijk dat er is besloten om voor twee weken te stoppen met het AstraZeneca-vaccin.

Sinds het coronavirus voor het eerst geconstateerd werd in Nederland, werd alle hoop gericht op een vaccin om het nieuwe virus te bestrijden. Binnen een jaar is het gelukt om zo’n vaccin op de markt te brengen. Denk bijvoorbeeld aan het Pfizer-vaccin. Inmiddels zijn er al verschillende vaccins. Zo werd vorige week het Janssen-vaccin goedgekeurd.

Een van de eerste vaccins die z’n intrede deed op de markt, was het AstraZeneca-vaccin. Nederland besloot zo’n 11 miljoen vaccins bij de farmaceut in te slaan. De onderhandelingen verliepen echter via de Europese Unie. Al snel werd duidelijk dat de farmaceut problemen had bij de opschaling van de productie, waardoor de levering aan de Europese Unie vertraging opliep. Hierdoor kwam de Nederlandse vaccinatiestrategie moeizaam van de grond.

Inmiddels is dat probleem opgelost en wordt ook in Nederland gewerkt met het AstraZeneca-vaccin. Helaas is het desbetreffende vaccin in opspraak geraakt. Zo deden verschillende landen het AstraZeneca-vaccin in de ban. Denemarken, IJsland, Noorwegen en Italië besloten om te stoppen met dit vaccin, omdat deze nare bijwerkingen zou hebben. Zo meldden de autoriteiten in Denemarken dat er verschillende meldingen van bloedproppen zijn gedaan, na inenting met het AstraZeneca-vaccin.

Nadat dit nieuws naar buiten kwam suste minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) Nederland weer in slaap. Volgens hem was er geen enkel bewijs voor de relatie tussen het vaccin en de ontstane bloedproppen. “De experts van @MedicijnNL en @EMA_News zijn duidelijk: er is geen aanleiding om aan te nemen dat de gemelde trombosegevallen zijn veroorzaakt door vaccinatie met AstraZeneca. Het is dus veilig en verantwoord om dit vaccin in te blijven zetten”, zo meldde de coronaminister op Twitter. De Jonge gaf aan gewoon door te gaan met het AstraZeneca-vaccin.

Gisteravond kwam hij echter terug op zijn eigen woorden. Zo maakte het ministerie van Volksgezondheid gisteravond kenbaar voor twee weken te stoppen met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Er zouden meldingen van trombose zijn gedaan na de inenting.

Vandaag gaf minister Hugo de Jonge tekst en uitleg over deze beslissing. Zo lag er dit weekend ineens ‘nieuwe informatie’ op tafel. “Wij volgen natuurlijk altijd de experts”, liet Hugo de Jonge weten bij RTL Nieuws. “Zij hebben ons geadviseerd om nu even op de pauzeknop te drukken. Eerst moet het ziektebeeld duidelijk worden. Laten we hopen dat we daarna weer snel verder kunnen gaan.”

Deze tegenvaller vormt natuurlijk de zoveelste tik op de neus voor het demissionaire kabinet. Eerst de vertraagde levering van het AstraZeneca-vaccin en nu de verschillende meldingen van het ontstaan van bloedproppen. Mijn verwachting is dat een grote groep mensen deze bijwerkingen zeer serieus zal nemen. Zij zien hun zorgen bevestigd nu ook Nederland heeft besloten om tijdelijk te stoppen met het AstraZeneca-vaccin. Dit gedonderjaag zal allemaal niet bijdragen aan de vaccinatiebereidheid. En dat is ernstig, omdat we het volgens Hugo de Jonge toch echt ‘samen‘ moeten doen. Zou Hugo de Jonge nog steeds ‘nul begrip‘ hebben voor mensen die zich niet laten vaccineren?!

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook