Ook RIVM-baas Jaap van Dissel ziet lichtpuntjes

RIVM-baas Jaap van Dissel. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid RIVM-baas Jaap van Dissel. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid

Ondanks het feit dat het Outbreak Management Team (OMT) het demissionaire kabinet adviseerde om nog niet te versoepelen, besloten Mark Rutte en Hugo de Jonge toch de eerste verlichtingen te realiseren. Zelfs RIVM-baas Jaap van Dissel ziet voorzichtig licht aan het einde van de tunnel. Volgens hem breekt er ‘een nieuwe fase’ aan. 

Er lijkt eindelijk voorzichtige vooruitgang omtrent de coronacrisis geboekt te worden. De eerste contouren van het zogeheten ‘vaccinatie-effect’ tekenen zich voorzichtig af. Dinsdag kondigden demissionair minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) de eerste versoepelingen aan. Winkels en terrassen mogen hun deuren volgende week onder voorwaarden weer openen en er wordt afscheid genomen van de omstreden avondklok. “De instroom en het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen vlakken nu af”, vertelde Rutte tijdens de persconferentie. “Bovendien zien we in de modellen van het RIVM dat de daling in de ziekenhuizen in zicht komt en daarmee ook het moment waarop het verantwoord is om een eerste stap te zetten.”

Zonder donaties heeft de kritische journalistiek geen kans van slagen. Help mee nieuwe content te creëren en doneer aan The Politics Post!

Het Outbreak Management Team heeft het demissionaire kabinet echter geadviseerd om eventuele versoepelingen uit te stellen. Nederland is namelijk nog niet over de piek van de derde coronagolf heen. Desondanks ziet ook RIVM-baas Jaap van Dissel licht aan het einde van de tunnel. “We zitten in een nieuwe fase, met positieve gevolgen van vaccinaties”, praatte Van Dissel vandaag de Tweede Kamer bij. “We lijken duidelijk een plateau bereikt te hebben bij de ziekenhuisopnames. We zien wellicht een indicatie van enige daling. Het aantal nieuwe opnames in ziekenhuizen zal naar verwachting heel snel gaan dalen. Vanaf 1 mei zal die daling ook heel duidelijk zijn.”

Van enige feestvreugde was echter nog geen sprake. Zo zijn er nieuwe coronavarianten in aantocht, zoals de ‘Indiase’ en ‘Braziliaanse variant’. Laatstgenoemde is al in Nederland gesignaleerd. Volgens Jaap van Dissel is een vliegverbod uit landen met veel of gevaarlijke virusmutaties ‘geen garantie’ om besmettingen tegen te houden, zo meldt de Telegraaf. “Volgens Van Dissel is een vliegverbod niet per se nodig, zolang de test- en quarantaineplicht maar nauwgezet wordt gehandhaafd”, schrijft de krant. Er is dus nog werk aan de winkel. Hopelijk zal binnenkort de broodnodige verlichting eindelijk aanbreken.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook