Ook Tweede Kamer voor verlenging avondklok

Mark Rutte in debat over verlenging avondklok. Bron: Screenshot www.tweedekamer.nl Mark Rutte in debat over verlenging avondklok.

De Tweede Kamer heeft vandaag kenbaar gemaakt dat ze voorstander is van de verlenging van de avondklok. Tijdens een debat hierover waren zowel coalitiepartijen als sommige oppositiepartijen van mening, dat de avondklok moet worden doorgetrokken tot begin maart.

Gisteren maakte het demissionaire kabinet kenbaar dat ze de avondklok willen verlengen. Mark Rutte en de zijnen vrezen nog steeds voor de ‘Britse variant’ en wat voor effect deze zal hebben op de besmettingscijfers. “Het OMT heeft aangegeven dat de besmettingscijfers toch tegenvallen. Ze hebben ons geadviseerd om door te gaan met de avondklok. Wij hebben dan ook besloten om die avondklok voort te zetten”, zei minister Ferdinand Grapperhaus daar gisteravond over.

Het demissionaire kabinet beslist echter niet in z’n eentje over de verlenging van de avondklok. Om dit voornemen te bewerkstelligen moet er eerst voldoende steun gevonden worden in de Tweede Kamer. Vandaag vond er dan ook een debat over dit onderwerp plaats. Daaruit bleek dat een meerderheid van de Kamer het kabinet volgt en van mening is dat deze omstreden coronamaatregel moet worden doorgetrokken.

Oppositieleider Geert Wilders was een felle tegenstander van de verlenging. Hij stak zijn mening over de avondklok niet onder stoelen of banken. Zo beweert hij dat deze beslissing niet is gebaseerd op feiten en vroeg het kabinet dan ook om deze coronamaatregel op te heffen. “Er is nul feitelijk bewijs dat de avondklok werkt. Om dan nu zonder feitelijk bewijs van effectiviteit te besluiten om een vergaande en zware vrijheidsbeperking als de avondklok te verlengen, is echt buitenproportioneel. Al met al verzoek ik het kabinet om de avondklok niet te verlengen.”

Al snel werd duidelijk dat Wilders een roepende in de woestijn bleek te zijn. Zo waren alle coalitiepartijen en een aantal oppositiepartijen zoals GroenLinks, SP en de Partij van de Arbeid, samen met het kabinet van mening dat de avondklok op verlenging kon rekenen. Er mag dus worden aangenomen dat aan het eind van dit debat de avondklok doorgetrokken zal worden tot begin maart.

Het blijft echter wel de vraag hoelang de Nederlandse samenleving dit nog weet vol te houden. Zeker als we constant te horen krijgen dat er fouten zijn gemaakt en dat de vaccinatiestrategie niet van de grond komt. Of als coronavaccins worden getransporteerd door een lokale krokettenleverancier, die daardoor onbruikbaar zijn geworden en in de prullenbak belandden. Wellicht dat het demissionaire kabinet ook daar eens op zou kunnen reageren?!

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook