Op1-presentatrice Talitha Muusse wil ‘volksberaad’ na Omtzigtgate

Talitha Muusse bij Op1. Bron: Screenshot Op1/NPO Talitha Muusse bij Op1. Bron: Screenshot Op1/NPO

Demissionair minister-president Mark Rutte is tijdens het formatiedebat flink door het stof gegaan. Ruim dertien uur werd er op de VVD-bewindsman ingehakt. Het bleek echter niet genoeg om hem weg te stemmen. De ingediende motie van wantrouwen werd ’s nachts verworpen. De ingediende motie van afkeuring werd wel aangenomen. Desondanks wil Mark Rutte doorgaan als premier. Op1-presentatrice Talitha Muusse denkt er het zijne van.

Voor veel mensen is de uitkomst van het formatiedebat omtrent Omtzigtgate uitgedraaid op een flinke teleurstelling. Waar demissionair minister-president Mark Rutte vorige week nog verklaarde niet over Pieter Omtzigt gesproken te hebben, bleek gisterochtend dat de VVD-bewindsman wel degelijk de naam van het CDA-Kamerlid in zijn mond heeft genomen. Toch werd de ingediende motie van wantrouwen uiteindelijk verworpen. Op de valreep besloten Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA) een motie van afkeuring in te dienen. De ChristenUnie sloot zich daarbij aan, waardoor deze motie werd aangenomen.

De bal kwam daarmee weer bij Mark Rutte te liggen. Als een kind zo blij deelde de coronapremier mede dat hij door wil gaan als minister-president van Nederland. “Ik ga mijn stikende best doen om het vertrouwen te herstellen”, zei Mark Rutte tegenover de verzamelde pers. De demissionaire premier blijft dus zitten waar hij zit. De Haagse regentenkliek dronk een glas, deed een plas en alles bleef zoals het was.

Voor veel mensen is het vertrouwen in de politiek tot het nulpunt gedaald. Eén van hen is Op1-presentatrice Talitha Muusse. Zij vormt samen met journalistieke pitbull Sven Kockelmann het presentatieduo van de NPO-talkshow op zondagavond. Muusse kan niet leven met de uitkomst van het debat. Op Twitter riep ze haar volgers op om naar het Plein in Den Haag te komen voor een ‘volksberaad’. “Goedemorgen. Met een kater wakker worden dit. Vandaag om 12 uur gaan we met politiek geïnteresseerden een volksberaad houden op het Plein in Den Haag om na te praten over deze ontwikkelingen in onze democratie.”

Voor alle zekerheid maakte de presentatrice duidelijk, dat haar voornemen voor een volksberaad geen oproep tot geweld is. “Sidenote: dit is geen oproep tot een geweldig protest of het niet naleven van coronamaatregelen. Laat dus even weten als je komt en mee wilt praten, want we willen gewoon een gesprek met elkaar voeren inhoudelijk over wat hier gaande is!”

Het feit dat nu actieve journalisten in actie komen, zou Mark Rutte te denken moeten geven. Zeker als het over een presentatrice gaat van een immer ‘objectieve’ NPO-talkshow. Tel daarbij op dat 62 procent van de Nederlandse bevolking Rutte momenteel liever kwijt dan rijk is en de conclusie is helder. De VVD-leider denkt daar zelf echter anders over. Hoe je het ook wendt of keert: Mark Rutte heeft na gisteravond al zijn autoriteit verloren.

Update

De oproep van Talitha Muusse voor een volksberaad heeft slechts een handjevol geïnteresseerden weten te trekken.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook