Opinie: JA21 levert boter bij de vis

JA21-leider Joost Eerdmans. Bron: Screenshot Youtube/JA21 JA21-leider Joost Eerdmans. Bron: Screenshot Youtube/JA21

Vlak voordat ons parlement met reces gaat, heeft JA21 nog een klein succesje te vieren. Er is namelijk een motie aangenomen die moet onderzoeken hoe een migratiequotum in praktijk kan worden gebracht. Lijsttrekker Joost Eerdmans diende deze motie in samen met SGP-Kamerlid Chris Stoffer. Voor een politieke partij met slechts drie Kamerzetels, mag dat een prestatie van formaat worden genoemd. 

Vanaf het prille begin was direct duidelijk dat JA21 een fatsoenlijke rechtse partij moest worden. Niet vreemd natuurlijk, aangezien het merendeel zich afsplitste van Forum voor Democratie. Joost Eerdmans en Annabel Nanninga waren echter nog niet klaar in de politiek en besloten in december vorig jaar een eigen partij op te richten.

Met hun nieuwe partij behaalde het tweetal maar liefst drie zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen. Een prestatie van formaat, aangezien JA21 op dat moment slechts drie maanden oud was.

 

Immigratie

Met Joost Eerdmans als lijsttrekker staat er een echte Fortuynist aan het roer. Het mag daarom geen verrassing heten dat JA21 zich vooral bezig houdt met thema’s als immigratie, klimaat en de Europese Unie.

Vooral immigratie vormt een belangrijk speerpunt. Eerdmans is namelijk van mening dat immigratie moet worden ingeperkt. “De voordeur dicht en de achterdeur open”, zei Eerdmans tijdens de verkiezingscampagne tegenover Nieuwsuur. “Dat betekent veel selectiever mensen toelaten en dat mensen die hier niet mogen zijn, die hun procedure hebben gehad, actiever moeten worden uitgezet.”

Immigratie blijft in politiek Den Haag echter een gevoelig onderwerp. Tijdens debatten omtrent dit onderwerp lopen de emoties regelmatig hoog op. De gevestigde orde zet vaak haar hakken in het zand en aan het einde van de rit is er geen enkele verandering teweeggebracht.

 

Boter bij de vis

Althans, tot deze week dan. Joost Eerdmans diende in de Tweede Kamer namelijk een motie in samen met SGP-Kamerlid Chris Stoffer, die een onderzoek naar een migratiequotum moet afdwingen. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag hoe zo’n migratiequotum in praktijk kan worden gebracht. De partij zelf is in ieder geval erg tevreden over de aangenomen motie.

“Een belangrijk middel voor JA21 op weg naar forse immigratiebeperking is een quotum. Op initiatief van Eerdmans en SGP is de eerste stap gezet: ons voorstel om te onderzoeken hoe zo’n quotum in praktijk gebracht kan worden is aangenomen!”

Met deze aangenomen motie levert JA21 boter bij de vis. Uit alle macht proberen ze hun verkiezingsbeloftes na te komen. De partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga laat zien in de bres te springen voor hun kiezers. Hier en daar valt er zelfs een klein succesje te vieren. En dat is knap, aangezien partijtjes met slechts drie zetels doorgaans nauwelijks iets te vieren hebben.

Steun uw favoriete magazine! Met slechts €1 per maand kunt u nieuwe content mogelijk maken. Doneer daarom aan The Politics Post en volg ons op Twitter en Facebook.