Oppositiepartijen witheet over mislopen Oxford-vaccins

Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/FVD Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Nederland had aan het begin van de coronacrisis een unieke kans om miljoenen Oxford-vaccins te bemachtigen. Daarvoor werd een investering van tien miljoen euro gevraagd. De deal kwam echter nooit van de grond. Verschillende oppositiepartijen hebben witheet gereageerd op het mislopen van de vaccins. Geert Wilders spreekt zelfs over geklungel.

Nederland had aan het begin van de coronacrisis een unieke kans om zich in een vroeg stadium te verzekeren van miljoenen Oxford-vaccins. Het inmiddels demissionaire kabinet moest daarvoor tien miljoen euro investeren in de Halix-fabriek in Leiden. De Britse overheid had toen zelf al 25 miljoen euro in de fabriek geïnvesteerd. De Nederlandse overheid handelde echter te traag. Farmaceut AstraZeneca nam uiteindelijk de boel over. Na de overname was er volgens de Nederlandse regering geen investering meer nodig. Een gemiste kans voor de Haagse regentenkliek.

CDA-bewindsman Hugo de Jonge is echter een andere mening toegedaan. De demissionaire minister van Volksgezondheid vindt niet dat Nederland de boot heeft gemist. Volgens De Jonge had Nederland niet meer vaccins gehad, als de deal was rondgekomen. “Zo werkt dat niet. De Europese Commissie maakt namens ons afspraken met de vaccinleveranciers. Die moeten zich vervolgens aan die afspraken houden”, zegt de demissionaire minister tegen de NOS.

Verschillende oppositiepartijen zijn dat niet met Hugo de Jonge eens. PVV-leider Geert Wilders vindt dat de Nederlandse overheid heeft geklungeld. “Hoe leg je dit uit aan de burgers, het zorgpersoneel dat het weer steeds drukker krijgt en de ondernemers die nog steeds niet open kunnen? Hierdoor zitten we mogelijk nog langer in lockdown”, zei de oppositieleider eveneens tegen de Nederlandse Omroep Stichting.

SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen is het eens met de woorden van Geert Wilders. Ook zij heeft met verbazing gekeken naar deze hele gang van zaken. “Dit is onvoorstelbaar. Terwijl de boodschap steeds was dat vaccineren de uitweg is uit de crisis.”

Zelfs regeringspartij D66 is onaangenaam verrast door het nieuws. “Doodzonde. Dit is weer een domper voor het vertrouwen in de vaccinatiestrategie”, slaat Kamerlid Vera Bergkamp de spijker op z’n kop.

Dat Hugo de Jonge weer eens ontkent dat Nederland een flinke domper heeft begaan, zegt alles over de incompetentie van deze minister. De Nederlandse overheid heeft mijns inziens verzuimd om op de voorbijrijdende trein te springen. Het zou het demissionaire kabinet sieren als zij hun fouten gewoon eens ruimhartig toegeven. Wellicht dat een knieval van de regering zou kunnen bijdragen aan een breedgedragen begrip vanuit de samenleving richting de overheid.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.