Otten doet niet mee aan verkiezingen: ‘Wij slaan deze ronde over’

Henk Otten bij Buitenhof. Bron: Screenshot YouTube/Buitenhof Henk Otten bij Buitenhof.

Henk Otten heeft besloten om niet mee te doen aan de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. De oud-FVD’er ziet de versplintering op rechts met lede ogen aan. Zijn partij heeft geen kandidatenlijst ingeleverd bij de kiesraad en zal dus op geen enkel stemformulier te vinden zijn.

De eerste scheuren binnen Forum voor Democratie (FVD) vonden plaats na de Provinciale Statenverkiezingen. FVD werd bij deze verkiezingen de grootste partij van Nederland. Op de verkiezingsavond nam partijleider Thierry Baudet het woord en hield een lange speech, om de overwinning te vieren.

Boreaal

De beruchte speech zorgde al snel voor veel opschudding. Er ontstond ophef rondom het woord ‘boreaal’. Baudet gebruikte deze term tijdens zijn speech. Het woordje is volgens verschillende media populair in extreem-rechtse kringen. Een soort ‘signaalwoord‘. Ook binnen de eigen partij ontstond er ophef na de veelbesproken speech.

Zo uitte medeoprichter Henk Otten zijn kritiek op de speech. “De speech was het dieptepunt van het jaar”, vertelde Otten daarover bij WNL op de radio. “Ik ben na twee minuten weggelopen.” Na interne conflicten tussen Baudet en Otten, werd laatstgenoemde geroyeerd uit de partij.

Otten besloot echter niet bij de pakken neer te zitten en richtte een eigen partij op. De Groep Otten (GO) was geboren. De ondernemer vertrok echter niet in z’n eentje uit FVD. Hij had een aantal medestanders om zich heen verzameld. Zo vertrok bijvoorbeeld ook persvoorlichter Jeroen de Vries bij Forum en sloot zich aan bij Henk Otten.

Versplintering op rechts

Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht heeft Otten alsnog besloten om deze keer niet mee te doen. Hij heeft dan ook geen kandidatenlijst ingeleverd bij de kiesraad. “Een weloverwogen beslissing van het partijbestuur van @GO2021NL“, liet Otten weten op Twitter. “Na het #FVD debacle en de enorme versplintering die daardoor nu optreedt in het politieke landschap slaan wij deze ronde over en gaan op andere wijze door met het realiseren van onze politieke idealen.”

Met nieuwe partijen als Code Oranje, JA21 en Lijst Henk Krol in aantocht is de versplintering op rechts compleet. Otten weigert naar eigen zeggen hieraan mee te doen. De vraag kan echter worden opgeworpen of dit wel de daadwerkelijke reden is waarom GO heeft besloten om deze keer niet mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Kan het niet gewoon zijn dat de partij zich op tijd heeft gerealiseerd dat ze eigenlijk niet zo veel toe te voegen hebben aan het politieke landschap? Is Otten er niet gewoon op tijd achtergekomen dat er geen voedingsbodem voor hem en zijn partij is? En de ‘versplintering op rechts’, fungeert dat in dit geval niet gewoon als drogreden? Ondergetekende formuleerde deze vragen in een tweet, maar kreeg daar tot dusver nog geen antwoord op.

Otten was er daarentegen niet vies van om een sneer uit te delen richting JA21-lijsttrekker Joost Eerdmans. “Hier kan ik het alleen maar heel erg hartgrondig mee eens zijn”, reageerde Otten op een tweet van Theo Hiddema die eveneens kritiek leverde aan het adres van Eerdmans. “Ik heb @ANanninga en @NickiVerweij nog zo gewaarschuwd om niet met de opportunistische serial politieke prutser @Eerdmans in zee te gaan. Maar ze wisten het allemaal beter.”

Zelf je keutel intrekken maar wel sneren naar anderen die wel een poging wagen om iets in de politiek teweeg te brengen, is op z’n zachtst gezegd laf. Wellicht dat Henk Otten eens kan antwoorden op de eerder geformuleerde vragen dan anderen constant de maat te nemen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook