Oud-verkenners Jorritsma en Ollongren trekken boetekleed aan: ‘Alleen wij verantwoordelijk’

Kajsa Ollongren. Bron: Screenshot YouTube/D66 Kajsa Ollongren. Bron: Screenshot YouTube/D66

Oud-verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren hebben vandaag een schriftelijke verklaring afgegeven over de hectische toestanden die vorige week plaatsvonden. In de brief trekken de voormalige verkenners opzichtig het boetekleed aan. Ze nemen alle verantwoordelijkheid op zich en maken excuses voor de hele gang van zaken.

Vorige week dreigde een flinke kink in de kabel te ontstaan, in het proces omtrent het vormen van een nieuw kabinet. Nadat demissionair minister en inmiddels oud-verkenner Kajsa Ollongren het Binnenhof halsoverkop verliet, maakte ANP-fotograaf Bart Maat een foto van de vertrekkende minister. Op de foto was te zien dat Ollongren een stapel documenten bij zich droeg. Dit bleken aantekeningen over de kabinetsformatie te zijn. ‘Pieter Omtzigt, functie elders’, ‘onderhandelingsstijl Wopke Hoekstra’ en ‘linkse partijen houden elkaar niet vast’, zijn een greep uit de teksten die op de foto te zien waren.

Wat begon met een demissionaire minister die positief werd getest op het coronavirus, ontaardde in een gigantische politieke rel. Nog op dezelfde dag besloten Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma te vertrekken als verkenners. “De notities die in beeld zijn gekomen waren inventariserende voorbereidingsnotities voor de verkenners die vanmorgen besproken zouden worden en bedoeld waren als voorlopige input voor de volgende ronde in de verkenningsfase. Deze notities waren geen directe weergave van de reeds gevoerde gesprekken en zijn nog met geen van de onderhandelaars besproken”, zo lieten ze weten in een verklaring.

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra liet ondertussen weten het vertrouwen volledig kwijtgeraakt te zijn. Andere fractievoorzitters drongen aan op een debat met de oud-verkenners in de Tweede Kamer. Het verzoek kon al snel brede steun rekenen. Zowel Jorritsma als Ollongren hebben via Twitter toegezegd aanwezig te zullen zijn tijdens het debat.

Daarmee was de kous echter niet af. Een dag na Ollongrengate vroeg Kamervoorzitter Khadija Arib aan de twee voormalige verkenners om tekst en uitleg te geven. Via een brief vroeg Arib aan Ollongren en Jorritsma om schriftelijk verslag te doen van hun werkzaamheden als verkenners.

Vandaag kwamen de D66-minister en VVD-senator met het desbetreffende verslag op de proppen. “Er zijn slechts twee mensen verantwoordelijk voor het bestaan en de inhoud van het memo, en dat zijn wij, ondertekenaars van deze brief”, zo schrijven de twee voormalige verkenners.

Ollongren en Jorritsma gaan diep door het stof. Ook omtrent de aantekening over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wordt het boetekleed aangetrokken. “Geen van de fractievoorzitters heeft met ons gesproken over de heer Omtzigt. Geen van de fractievoorzitters heeft met ons gesproken over de onderhandelingsstijl van de heer Hoekstra. Geen van de fractievoorzitters is verantwoordelijk voor het aandragen van welke gesprekspunten dan ook. Evenmin zijn de media indirect verantwoordelijk voor de woorden ‘functie elders’ over de heer Omtzigt – deze eerder onbedoeld gewekte suggestie nemen wij graag weg.”

En dat terwijl de aantekening over Omtzigt afgelopen vrijdag nog werden benoemd als ‘een inventarisatie vanuit meerdere invalshoeken, waaronder berichten in de media‘. Deze knieval is wellicht een kleine gamechanger voor het debat van aanstaande woensdag. Maar ook na deze brief zijn er nog voldoende onduidelijkheden die vragen om opheldering.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.