Paul Blokhuis wil 10.000 extra woonplekken voor daklozen

Paul Blokhuis. Bron: Screenshot YouTube/WNL/Goedemorgen Nederland/NPO Paul Blokhuis bij WNL.

Staatssecretaris Paul Blokhuis wil voor het einde van dit jaar 10.000 extra woonplekken realiseren voor dak- en thuislozen. De groep daklozen is in de afgelopen tien jaar fors gestegen naar 40.000. Daarnaast hebben verschillende gemeentes moeite om goede opvangplekken te realiseren. Ook de huidige coronapandemie speelt daarin een rol.

Als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) ligt zijn er 10.000 extra woonplekken nodig voor daklozen. Hij vindt het onbestaanbaar dat er nog steeds mensen buiten moeten slapen in dit winterweer. Toch realiseert ook de staatssecretaris dat sommige mensen gewoon niet om hulp vragen. “Er zijn altijd een paar mensen die zeggen: ‘Aan mijn lijf geen polonaise, ik slaap buiten’, maar zelfs die mensen zullen nu wel de warmte hebben opgezocht”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland (WNL).

Gelukkig realiseert Blokhuis zich dat dit probleem niet alleen de kop opsteekt tijdens het winterseizoen. Veel gemeentes worstelen namelijk überhaupt met de opvang voor dak- en thuislozen. Vorig jaar werd door het CBS kenbaar gemaakt dat het aantal daklozen is gestegen naar 40.000. Er zijn te weinig woonplekken beschikbaar voor deze groeiende groep. Onbestaanbaar, zo vindt Blokhuis. “We moeten ons schamen dat dit in ons stinkend rijke land gebeurt.”

Ook het coronavirus helpt niet mee. Door deze pandemie mogen er niet teveel daklozen worden gehuisvest in een kamer. Volgens Paul Blokhuis moeten er dan ook 10.000 extra woonplekken bijkomen om daklozen op te vangen. Dat wil de staatssecretaris aan het eind van dit jaar gerealiseerd hebben. “We hebben gewoon te weinig woonruimte. Als ik met gemeentes spreek is dat het eerste wat noemen. Dus we hebben een plan gemaakt dat erin voorziet dat we aan het eind van dit jaar 10.000 extra woonplekken hebben.” Daarnaast hamert de staatssecretaris erop dat schulden van mensen eerder in kaart moeten worden gebracht.

Uiteraard heeft Blokhuis er volledig gelijk in dat sommige daklozen met rust gelaten willen worden. Maar het is natuurlijk onbestaanbaar dat we in een rijk land als Nederland er voorlopig niet in slagen om iedereen fatsoenlijke opvang te kunnen bieden. Wat mijns inziens nog schokkender is, is dat het aantal daklozen in een decennium fors is gestegen van 20.000 naar 40.000. Dat is de kern van het probleem en daar moet de oplossing dus ook worden gezocht. Je ontkomt er namelijk niet aan om meer opvangplekken voor daklozen te creëren, zolang het aantal mensen die dit overkomt blijft groeien. En dat is natuurlijk geen optie. Hopelijk zal het Blokhuis lukken om deze 10.000 extra woonplekken te realiseren voor het eind van dit jaar. Of dat ook daadwerkelijk zal lukken is natuurlijk nog altijd even afwachten.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook