Persvrijheid in het geding! Persfotograaf met auto sloot ingeduwd

Minister van Justitie & Veiligheid Ferdinand Grapperhaus. Bron: Screenshot YouTube/FVD Minister van Justitie & Veiligheid Ferdinand Grapperhaus. Bron: Screenshot YouTube/FVD

De persvrijheid is weer eens met voeten getreden. Gisteravond vond er in het Gelderse Lunteren een autobrand plaats. Persfotograaf Timothy snelde zich naar de brand om foto’s te maken. Na aankomst werd hij al snel bedreigd door een handjevol omstanders. Uiteindelijk werden hij en zijn vriendin met hun auto de sloot ingeduwd. De brandweer moest eraan te pas komen om de twee te bevrijden. 

Er heeft zich weer een treurige aanval op de persvrijheid voorgedaan. Persfotograaf Timothy was gisteravond in het Gelderse Lunteren aanwezig om verslag te doen van een autobrand. Een aantal lafhartige omstanders besloten zijn werk echter onmogelijk te maken. Dat deden zij door Timothy met zijn auto opzettelijk de sloot in te duwen met een shovel. Ook de vriendin van de persfotograaf zat op dat moment in de auto. De twee inzittenden raakten vervolgens bekneld en moesten door de brandweer uit de auto worden gehaald. Ze raakten lichtgewond. “Ik heb spierpijn, rugpijn. Mijn rug is beschadigd door glas van de autoruit. Ik kan dus ook nergens tegenaan zitten”, zegt Timothy tegenover de Gelderlander.

Zonder donaties heeft de kritische journalistiek geen kans van slagen. Help mee nieuwe content te creëren en doneer aan The Politics Post!

Voordat de persfotograaf met auto en al de plomp werd ingeduwd, werd hij eerst door sommige omstanders bedreigd. “Toen we aankwamen was de brandweer er ook al. Ik heb de auto geparkeerd in de berm en ben uitgestapt om foto’s te maken. Toen werd ik al snel bedreigd.” Timothy besloot weer in zijn auto te stappen en 112 te bellen. Daarna zag hij felle lampen op zich afkomen. “Ik had er geen erg in. Ik dacht dat het gewoon een auto was of zo. Toen ie dichterbij kwam zag ik ineens dat het een shovel was, die recht op ons af kwam.”

Het Genootschap van Hoofdredacteuren heeft uiteraard geen goed woord over voor deze misselijkmakende actie. In het Algemeen Dagblad spreken zij over ‘een nieuw dieptepunt’. “Het illustreert de voortdurende dreiging waaronder de journalistiek in Nederland moet werken.”

Dit incident staat echter niet op zichzelf. In het recente verleden kregen verschillende journalisten ook al te maken met fysiek geweld. Zo werd vorige maand in Krimpen aan den IJssel een verslaggever van RTV Rijnmond in zijn buik getrapt, terwijl hij op dat moment aan het werk was. Op diezelfde dag werd ook PowNed-verslaggever Mark Baanders, beter bekend als Slijptol, in Urk getrakteerd op een aantal forse schoppen. Een automobilist besloot zelfs op hem in te rijden.

Om deze zorgwekkende trend tegen te gaan is PersVeilig opgericht. Dit is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het Openbaar Ministerie, die deze negatieve trend het hoofd moet bieden. “Door trainingen voor journalisten en afspraken met de journalistieke leiding moet er meer veiligheid komen. Het is daarnaast ontzettend belangrijk dat er vanuit de maatschappij een duidelijk signaal wordt afgegeven dat dit zo niet langer kan”, zo beschrijven zij in de Gelderlander.

De beelden die inmiddels van het desbetreffende incident zijn opgedoken zijn werkelijk wanstaltig. Wellicht zou het een goed idee zijn om eens een voorbeeld te stellen. Iemand die zich schuldig maakt aan het toepassen van fysiek geweld tegenover een journalist, berechten en keihard straffen. Kan de politiek al die slappe statements in de toekomst ook weer achterwege laten.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook