Pieter Omtzigt gaat het rustiger aan doen: ‘Te veel hooi op z’n vork’

Pieter Omtzigt. Bron: Screenshot YouTube/CDA Pieter Omtzigt. Bron: Screenshot YouTube/CDA

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft zojuist besloten om het rustiger aan te gaan doen na een veelbewogen jaar. Zo had hij een belangrijk aandeel in het openen van de beerput omtrent de toeslagenaffaire, was hij kandidaat om lijsttrekker van zijn partij te worden en werd hij belaagd door een corona-activist. Volgens het CDA heeft Omtzigt ‘iets te veel hooi op zijn vork genomen’.

Pieter Omtzigt staat natuurlijk bekend als de pitbull die z’n tanden in het dossier van de toeslagenaffaire heeft gezet. Dankzij zijn uitstekende Kamerwerk, samen met SP-collega Renske Leijten, werd de beerput geopend. Zo werd duidelijk dat duizenden ouders ongekend onrecht is aangedaan. Door een grootschalige fraudejacht die was ingezet door de Belastingdienst, werden meerdere ouders op een zwarte lijst gezet en betiteld als fraudeur. Ze moesten de gehele kinderopvangtoeslag terugbetalen. Het leidde tot meerdere schulden en veel persoonlijk leed.

De toeslagenaffaire zorgde uiteindelijk voor de val van het kabinet. Deze werd echter demissionair, vanwege de coronapandemie en de bijbehorende crisis. Verschillende bewindspersonen en politiek leiders trokken hun conclusies na de toeslagenaffaire. Zo besloot Eric Wiebes, minister van Economische Zaken, om niet meer terug te keren. Ook niet in een demissionair kabinet. Ook Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken onder Rutte II en fractievoorzitter van de PvdA, besloot om het politieke toneel te verlaten. Demissionair minister-president Mark Rutte kreeg zelfs een aangifte aan zijn broek.

Omtzigt speelde dus een cruciale rol in het aan de kaak stellen van de toeslagenaffaire. Daarnaast stelde hij zich vorig jaar verkiesbaar als lijstrekker van het CDA. In een nek-aan-nekrace trok de Twentse politicus echter aan het kortste eind. Zijn collega Hugo de Jonge werd verkozen tot de nieuwe lijsttrekker van het CDA, met 50,7% van de stemmen. Deze verkiezingen liepen echter alles behalve soepel. Deze lijsttrekkersverkiezing bleek vol fouten te zitten. Zo kregen sommige mensen via de mail een berichtje binnen waarbij ze ‘bedankt werden voor hun stem op Hugo de Jonge’, terwijl ze juist hun stem hadden uitgebracht op Pieter Omtzigt. Het CDA verklaarde echter dat er geen onregelmatigheden hadden plaatsgevonden.

Daarnaast kreeg Pieter Omtzigt vorig jaar ook te maken met doodsbedreigingen. Zo werd hij in Den Haag belaagd door een groepje corona-activisten. Uiteindelijk besloot Kamervoorzitter Khadija Arib om aangifte te doen. De corona-activist die Omtzigt belaagde, kreeg uiteindelijk een voorwaardelijke celstraf van vier maanden tegen zich geëist. Het Openbaar Ministerie (OM) was het echter niet eens met deze uitspraak en besloot in beroep te gaan.

Het moge duidelijk zijn dat Pieter Omtzigt het nodige voor zijn kiezen heeft gekregen. Vandaag maakte de Telegraaf dan ook bekend dat het CDA-Kamerlid het rustiger aan zal gaan doen. Zijn partij laat weten dat Omtzigt iets te veel hooi op z’n vork heeft genomen. “Het is de aard van het beestje”, zo omschrijft een woordvoerder de situatie. Hopelijk zal de pitbull van het Binnenhof spoedig weer floreren in de Tweede Kamer.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook. Wij hebben uw steun erg hard nodig!