Pieter Omtzigt reageert furieus op Ollongrengate

Pieter Omtzigt. Bron: Screenshot YouTube/CDA Pieter Omtzigt. Bron: Screenshot YouTube/CDA

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft hard uitgehaald richting oud-verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren. Volgens de Twentenaar had zijn naam nooit in de aantekeningen van de twee voormalige verkenners opgeschreven mogen worden. Omtzigt noemde deze situatie vooral een belediging richting de kiezer.

Terwijl Pieter Omtzigt oververmoeid thuis zat, vond de inmiddels beruchte Ollongrengate plaats. Toen demissionair minister en tevens oud-verkenner Kajsa Ollongren vorige week halsoverkop het Binnenhof verliet, slaagde ANP-fotograaf Bart Maat erin een foto van de vertrekkende minister te maken. Op de foto was te zien dat Ollongren een stapel documenten bij zich droeg. Deze foto werd al snel uitvergroot in de media.

Deze documenten bleken aantekeningen omtrent de kabinetsformatie te bevatten. ‘Pieter Omtzigt, functie elders’, was er van het document af te lezen. Deze aantekening zorgde voor enorm veel ophef. Zowel binnen politiek Den Haag als in de samenleving. Gistermiddag reageerde Omtzigt voor het eerst op alle commotie. Via Twitter liet hij weten dat alle steun hem goed heeft gedaan. “Dank voor de overweldigende steun die ik heb ervaren de afgelopen dagen. Kan niet ontkennen dat het soms zelfs iets ongemakkelijk voelde, maar ik waardeer het zeer.”

Vandaag keerde het CDA-Kamerlid terug in de Tweede Kamer. Daar werd hij samen met alle andere volksvertegenwoordigers beëdigd. In het Tweede Kamergebouw stond de Twentenaar tevens de verzamelde pers te woord. Daar liet Omtzigt weten dat zijn naam niet thuishoort op de aantekeningen van de voormalige verkenners.

“Ik ben gekozen als volksvertegenwoordiger”, zegt Omtzigt tegen het Algemeen Dagblad. “De kiezers gaan erover wie er in de Tweede Kamer zitten. Daar gaat geen ambtenaar over, geen verkenner, geen fractievoorzitter. Dit was een affront. Iemand heeft deze notitie geschreven. Er is hier geen spooktypemachine. Dit hoort niet.”

Pieter Omtzigt vindt dat er allang duidelijkheid over deze kwestie gegeven had moeten worden. “Dit duurt nu al zeven dagen”, foeterde hij. “Hier wordt wat verborgen. Op het moment dat iemand dit opschrijft moet een verkenner zeggen: hier gaan we niet over. Het had nooit over mij mogen gaan.”

De pitbull van het Binnenhof was zichtbaar getergd over deze situatie. Omtzigt heeft aangegeven de uitkomst van het debat rustig af te wachten. Daarna zal hij de balans opmaken en zichzelf afvragen of hij nog enig vertrouwen ervaart. Het staat in ieder geval vast dat Pieter Omtzigt voor de aankomende vier jaar als Kamerlid de zittende macht zal controleren. De Haagse regentenkliek gaat een zware periode tegemoet.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.