Pieter Omtzigt reageert op commotie: ‘Dank voor de overweldigende steun’

Pieter Omtzigt. Bron: Screenshot YouTube/FVD Pieter Omtzigt. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Na een periode van radiostilte, liet Pieter Omtzigt vandaag weer eens wat van zich horen. Op Twitter reageerde het CDA-Kamerlid op alle steun die hij de afgelopen dagen heeft ontvangen. Daarnaast liet de Twentenaar weten morgen aanwezig te zullen zijn in de Tweede Kamer, waar hij beëdigd zal worden. Exact op dezelfde dag als het debat over de fotoblunder van Kajsa Ollongren.

Aanstaande woensdag wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd. Deze parlementaire bijeenkomst zal echter in een ander teken staan dan de beëdiging. Morgen staat namelijk ook het debat over de omstreden fotoblunder op het programma. Nadat demissionair minister en inmiddels oud-verkenner Kajsa Ollongren halsoverkop het Binnenhof verliet, slaagde ANP-fotograaf Bart Maat erin een foto te maken van onder andere belangrijke aantekeningen over de kabinetsformatie.

‘Pieter Omtzigt, functie elders’, was een van de aantekeningen die van het document af te lezen waren. Vooral deze aantekening zorgde voor veel ophef. Zowel binnen politiek Den Haag als in de samenleving. Verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) besloten nog dezelfde dag op te stappen. Zij worden vervangen door Tamara van Ark en Wouter Koolmees.

Met het aftreden was de kous echter niet af. PVV-leider Geert Wilders wil een debat voeren over de uitlekte aantekeningen, met de voormalige verkenners. Zijn voorstel kon al snel op brede steun in de Tweede Kamer rekenen. Zowel Ollongren als Jorritsma hebben aangegeven bij het debat aanwezig te zullen zijn.

Maandagmiddag kwamen de twee voormalige verkenners met een schriftelijke verklaring. Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren trokken het boetekleed aan en maakten excuses voor de hele gang van zaken. “Er zijn slechts twee mensen verantwoordelijk voor het bestaan en de inhoud van het memo, en dat zijn wij, ondertekenaars van deze brief”, zo schrijven de D66-minister en VVD-senator in de brief.

“Geen van de fractievoorzitters heeft met ons gesproken over de heer Omtzigt. Geen van de fractievoorzitters heeft met ons gesproken over de onderhandelingsstijl van de heer Hoekstra. Geen van de fractievoorzitters is verantwoordelijk voor het aandragen van welke gesprekspunten dan ook. Evenmin zijn de media indirect verantwoordelijk voor de woorden ‘functie elders’ over de heer Omtzigt – deze eerder onbedoeld gewekte suggestie nemen wij graag weg.”

Eén van de hoofdrolspelers in deze kwestie is natuurlijk Pieter Omtzigt. De Twentenaar zat echter oververmoeid thuis. Het CDA-Kamerlid besloot niet op de ontstane commotie te reageren, tot vandaag. Via Twitter laat Omtzigt weten dat alle steun hem goed heeft gedaan. “Dank voor de overweldigende steun die ik heb ervaren de afgelopen dagen. Kan niet ontkennen dat het soms zelfs iets ongemakkelijk voelde, maar ik waardeer het zeer.”

Daarnaast maakte Pieter Omtzigt duidelijk morgen in de Tweede Kamer aanwezig te zullen zijn. “Morgen zal ik aanwezig zijn bij de installatie van de nieuwe Kamer en mijn zetel als Kamerlid innemen. Functie e̶l̶d̶e̶r̶s̶ Kamerlid dus. Dat blijft een eer en een voorrecht. Daarmee doe ik recht aan de 342.472 mensen die mij dit mandaat hebben toevertrouwd.”

Helaas is het CDA-Kamerlid nog altijd bezig met zijn herstel. Maar de Haagse regentenkliek kan z’n borst natmaken op het moment dat de pitbull van het Binnenhof definitief terugkeert.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.