Pieter Omtzigt slachtoffer van ‘CDA-fluistercampagne’

Pieter Omtzigt. Bron: Screenshot YouTube/FVD Pieter Omtzigt. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Het piept en het kraakt bij het CDA. Na de scheve schaats van Wopke Hoekstra, een slappe verkiezingscampagne, een desastreuze verkiezingsuitslag en het vertrek van CDA-voorzitter Rutger Ploum, is het nu de beurt aan Pieter Omtzigt. Volgens HP/DeTijd is de pitbull van het Binnenhof slachtoffer geworden van een fluistercampagne, afkomstig van zijn eigen partij.

Pieter Omtzigt is jaren bezig geweest om de beerput omtrent de toeslagenaffaire te openen. Ondanks grote tegenwerking, is het hem gelukt. Vlak voor de eindstreep viel het kabinet Rutte III. Het kabinet werd echter demissionair, omdat de coronacrisis Nederland nog altijd in een wurggreep houdt.

De toeslagenaffaire heeft er flink ingehakt. Niet in de laatste plaats bij Pieter Omtzigt zelf. Het CDA-Kamerlid raakte zelfs oververmoeid, waarna hij besloot om wat gas terug te nemen. Volgens het CDA had Omtzigt ‘te veel hooi op zijn vork genomen’. “Het is de aard van het beestje”, zo omschreef een woordvoerder destijds de situatie.

De pitbull van het Binnenhof maakte onlangs in een interview met de Leeuwarder Courant duidelijk dat hij ‘diep in het rood staat’. Ook zijn eigen partijgenoten herkennen dit beeld. Gisteravond liet de CDA-top weten zich zorgen te maken over de gemoedstoestand van Pieter Omtzigt. “Hij is echt oververmoeid”, zegt een partijprominent tegen de Telegraaf. “Toch wel vervelend als iemand zo uitvalt. Het is moeilijk in te schatten wanneer hij weer terugkomt. In dit soort situaties is druk zetten nooit goed.”

Opinieblad HP/DeTijd schetst echter een minder rooskleurig beeld. Volgens Ton F. van Dijk wordt er een ‘fluistercampagne’ gevoerd tegen Pieter Omtzigt. Het tijdschrift gebruikte een column van Wouter de Winther als voorbeeld. “Wanneer de overwerkte Omtzigt terugkeert is onduidelijk. Het CDA zegt dat dit aan het Kamerlid zelf is. Op hoog niveau wordt rekening gehouden met maanden, gezien ervaringen met huilbuien, door de kamer vliegende projectielen en onbehoorlijke gesprekken waar zowel ambtenaren als bewindspersonen de afgelopen maanden mee te maken kregen.”

Volgens HP/DeTijd is deze informatie afkomstig van het CDA. Op deze manier proberen de partijbobo’s Pieter Omtzigt bewust af te schilderen als ‘labiel’. “Het beeld dat ontstaat is dat van een ‘labiel’ politicus. Het directe gevolg van een ‘fluistercampagne’ van de CDA-top richting Omtzigt, zo bevestigt een bron met kennis van de situatie. Immers de informatie waarop De Telegraaf zich baseert kan alleen afkomstig zijn uit de boezem van het CDA en is volgens een andere bron ‘zwaar aangezet’ om Omtzigt zo te beschadigen”, zo schrijft Ton F. van Dijk.

Het CDA heeft met Pieter Omtzigt goud in handen. De partij lijkt zich dat echter niet te realiseren. Omtzigt begrijpt als geen ander zijn functie als Kamerlid, namelijk het controleren van de macht. Ongeacht welke partijen daar deel van uitmaken. De pitbull van het Binnenhof lijkt daar nu voor gestraft te worden. Mocht het CDA op deze voet doorgaan, dan bewijst de partij dat ze een nietszeggend clubje van politieke lichtgewichten zijn. Geen wonder dat deze partij zetels heeft ingeleverd. Het CDA is Pieter Omtzigt niet waard.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook