Pieter Omtzigt stevent af op breuk met CDA

Pieter Omtzigt. Bron: Screenshot YouTube/Pieter Omtzigt Pieter Omtzigt. Bron: Screenshot YouTube/Pieter Omtzigt

Het lijkt niet meer goed te komen tussen Pieter Omtzigt en het CDA. Volgens Elsevier Weekblad staat de Twentenaar op het punt te breken met zijn eigen partij. De partijtop probeert het populaire Kamerlid uit alle macht binnenboord te houden. Volgens het doorgaans goed ingevoerde magazine heeft de partijleiding Omtzigt zelfs een post aangeboden in een eventueel nieuw kabinet. 

De kabinetsformatie lijkt ingewikkelder dan ooit te worden. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen deden een recordaantal partijen mee. Van de 37 partijen die meededen, namen uiteindelijk 17 partijen plaats in het parlement. Dit is een evenaring van het record in 1918, toen er net zoveel partijen in de Tweede Kamer zaten.

 

‘Pieter Omtzigt, functie elders’

De hoeveelheid partijen vormt echter niet het enige struikelblok voor de vorming van een nieuw kabinet. Na de verkiezingen vond namelijk de fotoblunder van voormalig verkenner Kajsa Ollongren plaats. Toen de demissionaire minister te horen kreeg dat ze positief was getest op het coronavirus, verliet ze halsoverkop het Binnenhof. ANP-fotograaf Bart Maat slaagde erin een foto van haar te maken, waarop ook diverse aantekeningen over de kabinetsformatie zichtbaar waren. ‘Pieter Omtzigt, functie elders’, was onder andere van haar aantekeningen af te lezen.

Vooral deze passage sloeg in als een bom. Zowel binnen politiek Den Haag als in de samenleving. Wie wilde het CDA-Kamerlid een ‘functie elders toebedelen’ en wie was er verantwoordelijk voor de desbetreffende aantekening?

Als Omtzigt liever Kamerlid zou willen blijven, mag hij zo ongeveer elke beleidsportefeuille kiezen. Zelfs over het fractieleiderschap was te praten

 

Vlak voor het inmiddels beruchte formatiedebat werd duidelijk dat VVD-leider en tevens demissionair minister-president Mark Rutte de naam van Pieter Omtzigt heeft genoemd, tijdens zijn gesprekken met de verkenners. Dat bleek uit de gespreksverslagen, die vlak voor het debat openbaar werden gemaakt. Eerder verklaarde Rutte niet over Omtzigt gesproken te hebben. Dat deed hij voor de camera’s van de NOS.

Het debat vond plaats op dezelfde dag dat de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd werd. Alle 150 Kamerleden werden door toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib officieel beëdigd. Ook Pieter Omtzigt, die al maanden oververmoeid thuis zit, was van de partij. Het CDA-Kamerlid was niet te beroerd om de pers te woord te staan. “Ik ben gekozen als volksvertegenwoordiger”, begon Omtzigt zijn verhaal. “De kiezers gaan erover wie er in de Tweede Kamer zitten. Daar gaat geen ambtenaar over, geen verkenner, geen fractievoorzitter. Dit was een affront. Iemand heeft deze notitie geschreven. Er is hier geen spooktypemachine. Dit hoort niet.”

“Deze kwestie duurt nu al zeven dagen. Hier wordt wat verborgen gehouden. Op het moment dat iemand dit opschrijft moet een verkenner zeggen: hier gaan we niet over. Het had nooit over mij mogen gaan.”

 

Ministerraadnotulen

Na Omtzigtgate vond al snel een ander schandaal plaats. RTL Nieuws had namelijk inzicht gekregen in diverse ministerraadnotulen. Volgens een reconstructie heeft het kabinet doelbewust informatie omtrent de toeslagenaffaire achtergehouden voor de Tweede Kamer.

Daarnaast klaagden verschillende ministers steen en been over kritische Kamerleden. De namen van Renske Leijten (SP), Helma Lodders (VVD) en Pieter Omtzigt werden veelvuldig genoemd. Demissionair minister Wopke Hoekstra (CDA, Financiën) heeft volgens de notulen zelfs geprobeerd Pieter Omtzigt te ‘sensibiliseren’.

 

Brandbrief

Zowel verkennersgate als de ministerraadnotulen hebben het onderlinge vertrouwen geen goed gedaan. Binnen het CDA dreigen er zelfs twee kampen te ontstaan. De VVD ziet de partij van Wopke Hoekstra namelijk als ideale regeringspartner, maar de vraag blijft echter wat Pieter Omtzigt, goed voor maar liefst 342.472 voorkeurstemmen, daarvan vindt. Volgens diverse media ziet de Twentenaar een hernieuwde samenwerking met Mark Rutte absoluut niet zitten.

Omtzigt weet zich gesterkt door een deel van het CDA. Vorige maand schreven achttien lokale afdelingen en de jongerenorganisatie (CDJA) een explosieve brandbrief naar het partijbestuur. In deze brief schaarden zij zich vierkant achter Pieter Omtzigt. Daarnaast lieten ze weten dat kabinetsdeelname onder Mark Rutte geen optie is.

Omtzigt zich nog altijd benadeeld en tegengewerkt door de partijleiding tijdens de leiderschapsverkiezing van vorig jaar

 

“De rechtsstaat heeft gefaald. De regering heeft het parlement en de rechterlijke macht jarenlang ontijdig, onvolledig en onjuist geïnformeerd. Mark Rutte is de verpersoonlijking van deze neergang van democratische waarden. De geloofwaardigheid van de overheid is onder zijn leiding aangetast. De waarheid is voor hem geen uitgangspunt gebleken, maar een optie. De tijdgeest van nu vraagt om een open en transparante bestuursstijl. Deelname van het CDA aan een kabinet Rutte IV is voor ons derhalve ongeloofwaardig en geen optie.”

 

Scheiding

Pieter Omtzigt zit nog altijd overwerkt thuis. Desalniettemin kwam afgelopen weekend het nieuws naar buiten dat de pitbull van het Binnenhof op het punt staat te breken met het CDA. Volgens Elsevier Weekblad (EW) voelt Omtzigt zich nog altijd benadeeld en tegengewerkt door de partijleiding tijdens de leiderschapsverkiezing van vorig jaar.

Het CDA lijkt er alles aan te doen om een eventuele scheiding te voorkomen. Volgens EW hebben partijleider Wopke Hoekstra en interim-voorzitter Marnix van Rij de Twentenaar zelfs een functie in een nieuw kabinet aangeboden. ‘Als Omtzigt liever Kamerlid zou willen blijven, mag hij zo ongeveer elke beleidsportefeuille kiezen. Zelfs over het fractieleiderschap was te praten’, schrijft het magazine. De bal ligt dus volledig bij Pieter Omtzigt.

Steun uw favoriete magazine! Met slechts €1 per maand kunt u nieuwe content mogelijk maken. Doneer daarom aan The Politics Post. Volg ons ook op Twitter en Facebook.